Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Mleczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Mleczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Mleczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Mleczny ryż z prażonymi jabłkami zapieczony w piekarniku w żaroodpornych naczyniach. Kremowy ryż gotowany na mleku, uprażone jabłka z cynamonowym cukrem, zwieńczone swojską bitą śmietanką. Podwieczorek na ciepło, na umilenie długich jesiennych wieczorów.

Mleczny ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

5 od 26 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

120

kcal

Prażone jabłka, cynamonowy cukier, mleczny ryż i bita śmietanka. Kremowy ryż na mleku zapiekany z cynamonowymi jabłkami.

Składniki:

  • RYŻ NA MLEKU
  • 200 g ryżu długiego

  • 500 ml mleka

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • kilka kropli oleju z prawdziwą wanilią

  • 40 g schłodzonego masła pokrojonego w plasterki

  • PRAŻONE JABŁKA
  • 1 kg jabłek kwaśnych i chrupiąco – twardych

  • 50 ml soku z cytryny

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżeczki zwykłego cukru

  • BITA ŚMIETANKA
  • 100 ml zimnej śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżeczka cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść ryż z mlekiem, olejek z wanilią i cukier. Ugotuj przez 15 minut do miękkości i wchłonięcia mleka, od czasu do czasu przemieszaj zapobiegając przywarciu i przypaleniu ziarenek ryżu. Miej rondelek na oku, gdyż mleko może wykipieć.
  • Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny zapobiegając utlenieniu i czernieniu jabłek. Do rondelka wlej 50 ml wody i podgrzej. Po chwili dodaj starte jabłka i upraż je na średniej mocy palnika przez 10 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj 4 mniejsze, jednoporcjowe naczynia żaroodporne. Na spód foremek ułóż plasterki zimnego masła oraz połowę porcji ugotowanego na mleku ryżu.
  • Następnie wyłóż prażone tarte jabłuszka, posyp je cynamonowym cukrem (2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mielonego cynamonu). Teraz pozostała ilość mlecznego ryżu i na wierzch płaty zimnego masła. Wypełnione żaroodporne naczynia wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • UBITA ŚMIETANA
  • Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Wyłóż ją na wierzch gorącego, upieczonego ryżu z jabłkami. Obsyp dekoracyjnie mielonym cynamonem.

Uwagi:

  • Ryż z jabłkami serwuj na ciepło, chwilę po upieczeniu. Podawaj go na dodatkowych talerzykach, gdyż naczynia żaroodporne będą bardzo gorące.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*