Mleczny ryż z prażonymi jabłkami zapieczony w piekarniku w żaroodpornych naczyniach. Kremowy ryż gotowany na mleku, uprażone jabłka z cynamonowym cukrem, zwieńczone swojską bitą śmietanką. Podwieczorek na ciepło, na umilenie długich jesiennych wieczorów.
Mleczny ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem
4
porcje20
min.20
min.120
kcalPrażone jabłka, cynamonowy cukier, mleczny ryż i bita śmietanka. Kremowy ryż na mleku zapiekany z cynamonowymi jabłkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- RYŻ NA MLEKU
200 g 200 ryżu długiego
500 ml 500 mleka
3 łyżki 3 zwykłego cukru
kilka kropli kilka oleju z prawdziwą wanilią
40 g 40 schłodzonego masła pokrojonego w plasterki
- PRAŻONE JABŁKA
1 kg 1 jabłek kwaśnych i chrupiąco – twardych
50 ml 50 soku z cytryny
2 łyżeczki 2 mielonego cynamonu
2 łyżeczki 2 zwykłego cukru
- BITA ŚMIETANKA
100 ml 100 zimnej śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka 1 cukru pudru
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść ryż z mlekiem, olejek z wanilią i cukier. Ugotuj przez 15 minut do miękkości i wchłonięcia mleka, od czasu do czasu przemieszaj zapobiegając przywarciu i przypaleniu ziarenek ryżu. Miej rondelek na oku, gdyż mleko może wykipieć.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny zapobiegając utlenieniu i czernieniu jabłek. Do rondelka wlej 50 ml wody i podgrzej. Po chwili dodaj starte jabłka i upraż je na średniej mocy palnika przez 10 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj 4 mniejsze, jednoporcjowe naczynia żaroodporne. Na spód foremek ułóż plasterki zimnego masła oraz połowę porcji ugotowanego na mleku ryżu.
- Następnie wyłóż prażone tarte jabłuszka, posyp je cynamonowym cukrem (2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mielonego cynamonu). Teraz pozostała ilość mlecznego ryżu i na wierzch płaty zimnego masła. Wypełnione żaroodporne naczynia wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- UBITA ŚMIETANA
- Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Wyłóż ją na wierzch gorącego, upieczonego ryżu z jabłkami. Obsyp dekoracyjnie mielonym cynamonem.
Uwagi:
- Ryż z jabłkami serwuj na ciepło, chwilę po upieczeniu. Podawaj go na dodatkowych talerzykach, gdyż naczynia żaroodporne będą bardzo gorące.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku