Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Mleczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Mleczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Mleczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Mleczny ryż z prażonymi jabłkami zapieczony w piekarniku w żaroodpornych naczyniach. Kremowy ryż gotowany na mleku, uprażone jabłka z cynamonowym cukrem, zwieńczone swojską bitą śmietanką. Podwieczorek na ciepło, na umilenie długich jesiennych wieczorów.

Mleczny ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

5 od 22 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

120

kcal

Prażone jabłka, cynamonowy cukier, mleczny ryż i bita śmietanka. Kremowy ryż na mleku zapiekany z cynamonowymi jabłkami.

Składniki:

  • RYŻ NA MLEKU
  • 200 g ryżu długiego

  • 500 ml mleka

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • kilka kropli oleju z prawdziwą wanilią

  • 40 g schłodzonego masła pokrojonego w plasterki

  • PRAŻONE JABŁKA
  • 1 kg jabłek kwaśnych i chrupiąco – twardych

  • 50 ml soku z cytryny

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżeczki zwykłego cukru

  • BITA ŚMIETANKA
  • 100 ml zimnej śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżeczka cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść ryż z mlekiem, olejek z wanilią i cukier. Ugotuj przez 15 minut do miękkości i wchłonięcia mleka, od czasu do czasu przemieszaj zapobiegając przywarciu i przypaleniu ziarenek ryżu. Miej rondelek na oku, gdyż mleko może wykipieć.
  • Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny zapobiegając utlenieniu i czernieniu jabłek. Do rondelka wlej 50 ml wody i podgrzej. Po chwili dodaj starte jabłka i upraż je na średniej mocy palnika przez 10 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj 4 mniejsze, jednoporcjowe naczynia żaroodporne. Na spód foremek ułóż plasterki zimnego masła oraz połowę porcji ugotowanego na mleku ryżu.
  • Następnie wyłóż prażone tarte jabłuszka, posyp je cynamonowym cukrem (2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mielonego cynamonu). Teraz pozostała ilość mlecznego ryżu i na wierzch płaty zimnego masła. Wypełnione żaroodporne naczynia wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • UBITA ŚMIETANA
  • Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Wyłóż ją na wierzch gorącego, upieczonego ryżu z jabłkami. Obsyp dekoracyjnie mielonym cynamonem.

Uwagi:

  • Ryż z jabłkami serwuj na ciepło, chwilę po upieczeniu. Podawaj go na dodatkowych talerzykach, gdyż naczynia żaroodporne będą bardzo gorące.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*