Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem
Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem

Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem

Dyniowo – cynamonowe brioszki, bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree, oprószone cynamonową maślaną kruszonką. Słynne słodkie bułeczki w jesiennej, dyniowej odsłonie. Znakomite na drugie śniadanie, popijane gorącym kakao lub kawą ze szczyptą cynamonu i innych korzennych przypraw.

Brioszki zawierają mleko i rozpuszczone masło, drożdże sprawiają że podczas pieczenia mocno wyrastają. Są puszyste, wręcz pluszowe i pulchne. Delikatnie słodkie, szczególnie za sprawą cynamonowej, cukrowej kruszonki, która przyjemnie osładza wypiek.

Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem

Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem

5 z 15 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

bułeczek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

170

kcal

Cynamonowo dyniowe broszki. Słodkie bułeczki drożdżowe z puree dyniowym i cynamonem, okryte cynamonową kruszonką.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 150 ml 150 letniego mleka

  • 25 g 25 świeżych drożdży

  • 1 łyżka 1 zwykłego cukru

  • 80 g 80 masła roztopionego, przestudzonego

  • 2 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 200 g 200 puree dyniowego

  • 1 łyżka 1 cynamonu

  • CYNAMONOWA KRUSZONKA
  • 50 g 50 zimnego masła

  • 80 g 80 mąki pszennej

  • 50 g 50 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka 1 mielonego cynamonu


Sposób przygotowania:

  • DROŻDŻOWE BUŁKI
  • W 150 ml letniego mleka rozpuść pokruszone w palcach świeże drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej (ilość odjęta od 500 g mąki podanych w składnikach przepisu). Rozczyn drożdżowy wymieszaj i ostaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Pozostałą ilość mąki pszennej przesiej przez sito do misy, dodaj mielony cynamon i wymieszaj. W suchych składników wydrąż dołeczek i stopniowo wlewaj drożdżowy rozczyn i wbij jajka. Cały czas ugniatając ciasto wlej płynne masło, wyrób gładkie elastyczne ciasto.
  • Na koniec dodaj dyniowe puree. Ponownie wyrób ciasto, po czym uformuj je w jedną dużą kulę w misie. Okryj ścierką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  • Ciasto wyłóż na kuchenny blat, ponownie wyrób je dłońmi. Podziel na 14 części i z każdej uformuj okrągłą kształtem bułeczkę. Bułki układaj obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz układać je blisko siebie, gdyż podczas pieczenia i tak się lekko posklejają). Przykryj blaszkę ścierką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • CYNAMONOWA KRUSZONKA
  • Zimne masło pokrój w kosteczkę i przełóż do misy. Wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wyrób palcami grubą kruszonkę.
  • Rozkruszając ją w palcach posyp po wyrośniętych bułkach. Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni (grzanie góra dół) na 20 minut. Po upieczeniu bułeczki powinny wyrosnąć i zarumienić się.

Uwagi:

  • Bułeczki zajadaj popijając ciepłym kakao lub kawą ze szczyptą cynamonu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*