Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Okrągłe, niewielkie drożdżówki ze śliwkami węgierkami i pachnącą, cynamonową kruszonką. Drożdżówki można przyrządzać z wielu rodzajów owoców, jednak te ze śliwkami według mnie są godne polecenia.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

5 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Miękkie drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Swojskie, płaskie bułeczki z ciasta drożdżowego można zjeść na śniadanie albo podwieczorek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 300 g 300 śliwek węgierek

  • 1 1 jajko od kur z wolnego wybiegu

  • 200 g 200 mąki orkiszowej

  • 100 g 100 mąki pełnoziarnistej

  • 20 g 20 świeżych drożdży

  • 60 ml 60 ciepłego mleka

  • 50 g 50 zwykłego cukru

  • 20 g 20 masła

  • CYNAMONOWA KRUSZONKA
  • 20 g 20 schłodzonego masła

  • 20 g 20 mąki orkiszowej

  • 10 g 10 cukru

  • 1 łyżka 1 cynamonu


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • W ciepłym mleku rozpuść cukier, poprzez mieszanie bez podgrzewania płynu. Po czym dodaj pokruszone w dłoniach drożdże. Pozostaw na 20 minut do powstania aktywnego rozczynu.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z palnika i pozostaw do całkowite ostudzenia.
  • Mąkę orkiszową i pełnoziarnistą przesiej przez sito wprost do misy. Wbij 1 całe jajko, wlej płynne masło i przygotowany drożdżowy zaczyn. Zagnieć i wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i pozostaw na 1 godzinie w misie okrytej ścierką, w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10 mniejszych części. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz dłonią, formując płaskie okręgi ciasta.
  • Śliwki węgierki pokrój w kostkę i ułóż na cieście drożdżowym. Blaszkę z drożdżówkami ponownie odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, pod przykryciem. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj kruszonkę.
  • KRUSZONKA Z CYNAMONEM
  • Suche składniki: mąkę, cukier i cynamon wsyp do miski. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Kruszonkę zagnieć dłońmi i krusząc ją w stopniach przez dłoniach, posypuj drożdżówki.
  • Gotowe drożdżówki ze śliwkami piecz w 180 stopniach przez 20 – 30 minut.

Uwagi:

  • Po upieczeniu drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. swojskie drożdżówki to jest to

  2. bardzo przyjemne i miękkie ciasto drożdżowe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*