Okrągłe, niewielkie drożdżówki ze śliwkami węgierkami i pachnącą, cynamonową kruszonką. Drożdżówki można przyrządzać z wielu rodzajów owoców, jednak te ze śliwkami według mnie są godne polecenia.
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Porcje
10
porcjiPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
20
min.Kalorie
300
kcalMiękkie drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Swojskie, płaskie bułeczki z ciasta drożdżowego można zjeść na śniadanie albo podwieczorek.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
300 g 300 śliwek węgierek
1 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
200 g 200 mąki orkiszowej
100 g 100 mąki pełnoziarnistej
20 g 20 świeżych drożdży
60 ml 60 ciepłego mleka
50 g 50 zwykłego cukru
20 g 20 masła
- CYNAMONOWA KRUSZONKA
20 g 20 schłodzonego masła
20 g 20 mąki orkiszowej
10 g 10 cukru
1 łyżka 1 cynamonu
Sposób przygotowania:
- CIASTO DROŻDŻOWE
- W ciepłym mleku rozpuść cukier, poprzez mieszanie bez podgrzewania płynu. Po czym dodaj pokruszone w dłoniach drożdże. Pozostaw na 20 minut do powstania aktywnego rozczynu.
- Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z palnika i pozostaw do całkowite ostudzenia.
- Mąkę orkiszową i pełnoziarnistą przesiej przez sito wprost do misy. Wbij 1 całe jajko, wlej płynne masło i przygotowany drożdżowy zaczyn. Zagnieć i wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i pozostaw na 1 godzinie w misie okrytej ścierką, w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 10 mniejszych części. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz dłonią, formując płaskie okręgi ciasta.
- Śliwki węgierki pokrój w kostkę i ułóż na cieście drożdżowym. Blaszkę z drożdżówkami ponownie odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, pod przykryciem. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj kruszonkę.
- KRUSZONKA Z CYNAMONEM
- Suche składniki: mąkę, cukier i cynamon wsyp do miski. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Kruszonkę zagnieć dłońmi i krusząc ją w stopniach przez dłoniach, posypuj drożdżówki.
- Gotowe drożdżówki ze śliwkami piecz w 180 stopniach przez 20 – 30 minut.
Uwagi:
- Po upieczeniu drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Zakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodamiJagodzianki drożdżówki z jagodami leśnymi
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową
Pyszne ciasto ze śliwkami
swojskie drożdżówki to jest to
bardzo przyjemne i miękkie ciasto drożdżowe