Czekolada

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków. Zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Dzięki nim czekolada ma liczne właściwości i wartości odżywcze.

Chronią one przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet jak się okazuje, chronią przed próchnicą. Czekolada ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Zawiera witaminę A i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz flawonoidy. Czekolada odnajduje się głównie w deserach i ciastach. W kuchni meksykańskiej używa się jej jednak często do wzbogacania sosów do mięsa.

Największą wadą czekolady jest jej kaloryczność. Może wywołać migrenę oraz pogorszyć samopoczucie kobiet cierpiących na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Powinny jej unikać osoby: o wrażliwym przewodzie pokarmowym, prowadzące mało aktywny tryb życia i mające skłonność do obstrukcji, cierpiące na choroby nerek i pęcherza moczowego oraz osoby z nadwagą.

Przepisy z czekoladą: