Słodkie maleństwa z nutką cytryny i posiekaną białą czekoladą. Maleńkie babeczki do wielkanocnego koszyka – element którego nie może zabraknąć w dniu święcenia smakołyków. Małe baby są dosłownie na 3 gryzy, dlatego prezentują się tak uroczo.
Maleńkie babeczki cytrynowe z białą czekoladą
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość
14
sztukPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
25
min.Kalorie
220
kcalWielkanocne miniaturowe babeczki w sam raz do wielkanocnego koszyczka. Urocze maleństwa z nutą cytrynową i białą czekoladą.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
120 g 120 miękkiego masła
150 g 150 cukru pudru
2 2 jajka ściółkowe
200 g 200 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
100 ml 100 kefiru lub maślanki
50 ml 50 soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
100 g 100 białej czekolady posiekanej nożem
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Masełko powinno mocno się napowietrzyć. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito, wlej kefir oraz sok cytrynowy. Zmiksuj wszystko do połączenia.
- Na sam koniec dodaj skórkę cytrynową i wiórki białej czekolady. Wymieszaj szpatułką. Masę przelej do maleńkich foremek do pieczenia babeczek wielkanocnych. Foremki ulóż na blasze do pieczenia.
- Babeczki wielkanocne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, po czym wyjmij delikatnie z foremek.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku