Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babeczki cytrynowe z białą czekoladą do koszyczka wielkanocnego
Babeczki cytrynowe z białą czekoladą do koszyczka wielkanocnego

Babeczki cytrynowe z białą czekoladą do koszyczka wielkanocnego

Słodkie maleństwa z nutką cytryny i posiekaną białą czekoladą. Maleńkie babeczki do wielkanocnego koszyka – element którego nie może zabraknąć w dniu święcenia smakołyków. Małe baby są dosłownie na 3 gryzy, dlatego prezentują się tak uroczo.

Maleńkie babeczki cytrynowe z białą czekoladą

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

220

kcal

Wielkanocne miniaturowe babeczki w sam raz do wielkanocnego koszyczka. Urocze maleństwa z nutą cytrynową i białą czekoladą.

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła

  • 150 g cukru pudru

  • 2 jajka ściółkowe

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 ml kefiru lub maślanki

  • 50 ml soku z cytryny

  • skórka otarta z 2 cytryn

  • 100 g białej czekolady posiekanej nożem


Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Masełko powinno mocno się napowietrzyć. Następnie wbij jajka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito, wlej kefir oraz sok cytrynowy. Zmiksuj wszystko do połączenia.
  • Na sam koniec dodaj skórkę cytrynową i wiórki białej czekolady. Wymieszaj szpatułką. Masę przelej do maleńkich foremek do pieczenia babeczek wielkanocnych. Foremki ulóż na blasze do pieczenia.
  • Babeczki wielkanocne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, po czym wyjmij delikatnie z foremek.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*