Drożdże to jednokomórkowe, eukariotyczne (zawierające jądro komórkowe) organizmy, które taksonomicznie zaliczane są do królestwa grzybów. Największą popularność drożdże nieustannie mają w przemyśle spożywczym. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały takie jak: potas, chrom, fosfor, cynk, magnez, jod, mangan, wapń, żelazo i sód. Znajdziemy w nich również biotynę,prowitaminę D2, cysteinę i glutation.
Drożdże ułatwiają gojenie się ran, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, stymulują układ odpornościowy, przeciwdziałają wzrostowi poziomu cholesterolu, chronią przed otyłością i cukrzycą, przeciwdziałają anemii, korzystnie wpływają na profil lipidów oraz wspierają układ pokarmowy. Mają właściwości antybakteryjne i sprawdzają się w starciach z trądzikiem. Mają szerokie zastosowanie. Najczęściej wykorzystujemy drożdże do wypieku ciast .
Można dzięki nim upiec smaczne i zdrowe pieczywo, słodkie bułki lub ciasta np. z owocami, a także zrobić domową pizzę. To dzięki nim ma ono charakterystyczną strukturę i doskonały smak. Używane są też przy produkcji różnych rodzajów alkoholu. Wlicza się w to nie tylko piwo, ale też wódka, a nawet wino.