Niegdyś przygotowanie domowej pizzy kojarzyło mi się ze skomplikowanym, czasochłonnym zajęciem. Mozolne wyrabianie ciasta drożdżowego, długie wyrastanie, wrażenie całej kuchni oprószonej mąką. Z czasem doszłam do takiej wprawy że pizza stała się jednym z najprostszych potraw, przygotowanych zwykle na szybko i wykorzystujących dodatki które akurat znajdę w swojej lodówce. Kiedy już zapamiętasz wszystkie etapy tworzenia ciasta na pizzę i wejdą one w krew, tworzenie domowej pizzy okazuje się o wiele łatwiejsze.
Domowa pizza na cienkim cieście z kurczakiem
4
porcje20
min.10
min.270
kcalDomowa pizza na cienkim cieście z przyjemnie chrupiącą obwódką. Pizza z kawałkami ziołowego kurczaka i słodkimi ziarnami kukurydzy.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA PIZZĘ
250 g 250 mąki pszennej
1/2 łyżeczki 1/2 soli
1 łyżeczka 1 zwykłego cukru
1 łyżka 1 oleju roślinnego
150 ml 150 letniej wody
15 g 15 świeżych drożdży babuni
- SOS POMIDOROWY
1/3 puszki 1/3 pomidorów
garść świeżej bazylii
1 mały ząbek 1 czosnku
cukier, sól i mielony pieprz
- DODATKI
1 1 niewielki filet z piersi kurczaka
suszone zioła, sól, mielony pieprz
1 łyżka 1 oleju rzepakowego
150 g 150 tartej żółtej mozzarelli
1/2 puszki 1/2 słodkiej kukurydzy (najlepiej Bonduelle)
1/2 1/2 zielonej papryki
Sposób przygotowania:
- CIASTO NA PIZZĘ
- Świeże drożdże wkrusz do kubka. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej i 50 ml letniej wody (podane ilości odejmij od składników ciasta na pizzę). Całość wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczki aż rozczyn drożdżowy zwiększy objętość.
- Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj sól i wymieszaj. Wlej olej, pozostałą część letniej wody i aktywny zaczyn drożdżowy. Wymieszaj początkowo łyżką, kiedy masa się złapie wyłóż ją na kuchenny blat. Dłońmi wyrób gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut.
- Z ciasta uformuj kulkę, przełóż z powrotem do miski podsypanej mąką. Okryj ścierką kuchenną i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- DODATKI I SOS
- W międzyczasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj dodatki. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze części, obsyp solą, pieprzem i ulubioną mieszanką ziół. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i obsmaż na nim kawałki kurczaka. Smaż jedynie chwilę nie do całkowitego ścięcia mięsa, gdyż kurczak dojdzie w piekarniku. Pozostaw aż ostygnie.
- Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę pokrój w cienkie paski. Składniki sosu pomidorowego umieść w wysokim naczyniu i zblenduj do uzyskania gładkiego sosu. Żółtą mozzarellę zetrzyj na tarce (jeśli nie udało Ci się kupić już startej).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni, najlepiej grzanie góra dół. Z wyrośniętego ciasta uformuj dłońmi spód pizzy, powinien być cienki ale bez prześwitów. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed samym zamiarem włożenia pizzy do piekarnika, spód posmaruj sosem pomidorowym, posyp równomiernie tartym serem mozzarella. Na wierzch ułóż ziarna kukurydzy, paprykę i kawałki ziołowego kurczaka.
- Piecz przez 10 – 12 minut, podczas pieczenia obserwuj czy nie rumieni się za bardzo. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pokrój na trójkąty.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiemPizza Margherita. Najprostsza pizza
Pizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi
Pizza Boscaiola. Przepis z Neapolu
Pizza Hawajska. Pizza z ananasem