Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkami
Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkami

Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkami

Smak ulubionej pizzy zamknięty w formie zakręconych pizzerinek przypominających roladki. Przekąska pizzowa którą łatwo spakujesz na wynos, chociażby do woreczka. Świetnie smakuje w porze lunchu lub jako słona przekąska o dowolnej porze dnia. Płat ciasta na pizzę pokryty własnoręcznie przyrządzonym sosem z pomidorów i świeżej bazylii, do tego duża ilość szynki lub salami, rozpływającego się sera i słonych oliwek.

Zawijane pizzerinki drożdżowe z szynką i serem

Zawijane pizzerinki drożdżowe z szynką i serem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

250

kcal

Zawinięte pizzerinki z sosem pomidorowym, salami, żółtą mozzarellą i oliwkami. Drożdżowe roladki pizzowe na przekąskę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZERINKI
  • 250 g 250 mąki pszennej + do podsypania blatu

  • 5 g 5 drożdży instant

  • 1 szczypta 1 soli

  • 1 płaska łyżeczka 1 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 oleju roślinnego

  • 150 ml 150 ciepłej wody (nie gorącej!)

  • SOS POMIDOROWY
  • 200 g 200 pomidorów z puszki

  • 2 2 mniejsze ząbki czosnku

  • garść listków świeżej bazylii

  • 1 łyżka 1 zwykłego cukru

  • sól

  • DODATKI
  • 10 10 plasterków szynki

  • 100 g 100 sera żółtego

  • 10 sztuk 10 zielonych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA PIZZERKINKI
  • Suche składniki ciasta na pizzę (mąkę, drożdże, sól, cukier) przesyp do misy i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i zamieszaj jeszcze przez chwilę łyżką aż mąka wsiąknie wodę. Papkę wyłóż na blat podsypany mąką pszenną i zagnieć dłońmi jednolite, gładkie ciasto przez 5 – 10 minut.
  • Wyrobione ciasto pizzowe uformuj w kulę, przełóż z powrotem do misy podsypanej mąką. Okryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny. W trakcie wyrastania ciasto powinno podwoić swoją objętość, to znak że jest gotowe.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat delikatnie oprószony mąką, rozwałkuj wałkiem na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 centymetrów.
  • SOS POMIDOROWY
  • Pomidory z puszki, świeżą bazylię, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy zblenduj na gładki sos. Przed samym pieczeniem sos pomidorowy rozsmaruj na całej powierzchni prostokątnego ciasta, dokładnie dojeżdżając do samiuśkich brzegów.
  • Szynkę pokrój w kostkę, oliwki w talarki, a żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ułóż je na wierzchu pomidorowego sosu.
  • Płat ciasta zwiń w rulon względem krótszego boku. Pokrój nożem na mniejsze roladki grubości około 4 cm. Przełóż na płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Uwagi:

  • Zamiast szynki możesz użyć salami, zamiast żółtego sera – mozzarelli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*