Smak ulubionej pizzy zamknięty w formie zakręconych pizzerinek przypominających roladki. Przekąska pizzowa którą łatwo spakujesz na wynos, chociażby do woreczka. Świetnie smakuje w porze lunchu lub jako słona przekąska o dowolnej porze dnia. Płat ciasta na pizzę pokryty własnoręcznie przyrządzonym sosem z pomidorów i świeżej bazylii, do tego duża ilość szynki lub salami, rozpływającego się sera i słonych oliwek.
Zawijane pizzerinki drożdżowe z szynką i serem
20
sztuk20
min.15
min.250
kcalZawinięte pizzerinki z sosem pomidorowym, salami, żółtą mozzarellą i oliwkami. Drożdżowe roladki pizzowe na przekąskę.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA PIZZERINKI
250 g 250 mąki pszennej + do podsypania blatu
5 g 5 drożdży instant
1 szczypta 1 soli
1 płaska łyżeczka 1 zwykłego cukru
1 łyżka 1 oleju roślinnego
150 ml 150 ciepłej wody (nie gorącej!)
- SOS POMIDOROWY
200 g 200 pomidorów z puszki
2 2 mniejsze ząbki czosnku
garść listków świeżej bazylii
1 łyżka 1 zwykłego cukru
sól
- DODATKI
10 10 plasterków szynki
100 g 100 sera żółtego
10 sztuk 10 zielonych oliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
- CIASTO NA PIZZERKINKI
- Suche składniki ciasta na pizzę (mąkę, drożdże, sól, cukier) przesyp do misy i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i zamieszaj jeszcze przez chwilę łyżką aż mąka wsiąknie wodę. Papkę wyłóż na blat podsypany mąką pszenną i zagnieć dłońmi jednolite, gładkie ciasto przez 5 – 10 minut.
- Wyrobione ciasto pizzowe uformuj w kulę, przełóż z powrotem do misy podsypanej mąką. Okryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny. W trakcie wyrastania ciasto powinno podwoić swoją objętość, to znak że jest gotowe.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat delikatnie oprószony mąką, rozwałkuj wałkiem na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 centymetrów.
- SOS POMIDOROWY
- Pomidory z puszki, świeżą bazylię, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy zblenduj na gładki sos. Przed samym pieczeniem sos pomidorowy rozsmaruj na całej powierzchni prostokątnego ciasta, dokładnie dojeżdżając do samiuśkich brzegów.
- Szynkę pokrój w kostkę, oliwki w talarki, a żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ułóż je na wierzchu pomidorowego sosu.
- Płat ciasta zwiń w rulon względem krótszego boku. Pokrój nożem na mniejsze roladki grubości około 4 cm. Przełóż na płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Uwagi:
- Zamiast szynki możesz użyć salami, zamiast żółtego sera – mozzarelli.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Puszyste pizzerinki drożdżoweCiasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę
Aromatyczny sos czosnkowy
Omleciki śniadaniowe z szynką i serem
Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym