Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga
Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga

Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga

Calzone to uroczo wyglądające gigantyczne pierogi wykonane z drożdżowego ciasta pizzowego, nadziane ulubionymi składnikami. To jeden z tych przepisów, do którego możesz wykorzystać wszystko co tylko znajdziesz w lodówce: plasterki szynki, mięso mielone, ser, paprykę, sos pomidorowy. Do nafaszerowania wnętrza calzone sprawdzi się prawie wszystko, możesz wykorzystać do tego resztki z lodówki unikając tym samym marnowania żywności. Przygotowanie calzone jest prawie tam samo banalnie proste, jak przygotowanie pizzy, różnica polega na tym że farsz zamykasz wewnątrz okręgów ciasta tworząc coś w rodzaju wielkich pierogów.

Calzone gigantyczny pieróg z ciasta pizzowego

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Włoski gigantyczny pieróg z ciasta na pizzę skrywający wewnątrz nadzienie z mięsa, sera i warzyw. Pieczone calzone z ciasta pizzowego.

Składniki:

  • CIASTO NA CALZONE
  • 450 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 30 ml oleju roślinnego

  • 250 ml letniego mleka

  • FARSZ
  • 1 żółta cebula

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • sól, mieszanka suszonych ziół włoskich i pieprz

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 200 g szynki dobrej jakości (może być szynka w plasterkach)

  • pół puszki słodkiej kukurydzy

  • pół szklanki oliwek bez pestek

  • 200 g tartego żółtego parmezanu


Sposób przygotowania:

  • CIASTO CALZONE
  • Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj pozostałe suche składniki (suche drożdże i sól) i wymieszaj łyżką. Wlej tłuszcz oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Początkowo zamieszaj łyżką, po chwili wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką i wyrób dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, przełóż do misy podsypanej mąką, odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 60 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć dłońmi, następnie podziel na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg.
  • NADZIENIE CALZONE
  • Cebulkę poszatkuj drobno, pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę i oprósz solą, pieprzem i mieszanką przypraw z suszonymi ziołami włoskimi. Podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pozostaw do przestudzenia.
  • Szynkę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy, oliwki przekrój na połówki, a ser żółty zetrzyj na tarce.
  • Na sam środek okręgów z ciasta calzone nakładaj po troszku wszystkich składników, rozkładając farsz zachowaj 1 – centymetrowy wolny brzeg, który ułatwi szczelne zlepianie pierogów. Nadziane okręgi składaj na pół, a brzegi sklejaj palcami.
  • Calzone ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 23 – 30 minut. Pałaszując calzone zaraz po upieczeniu uważaj na jego gorący środek.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*