Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga
Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga

Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga

Calzone to uroczo wyglądające gigantyczne pierogi wykonane z drożdżowego ciasta pizzowego, nadziane ulubionymi składnikami. To jeden z tych przepisów, do którego możesz wykorzystać wszystko co tylko znajdziesz w lodówce: plasterki szynki, mięso mielone, ser, paprykę, sos pomidorowy. Do nafaszerowania wnętrza calzone sprawdzi się prawie wszystko, możesz wykorzystać do tego resztki z lodówki unikając tym samym marnowania żywności. Przygotowanie calzone jest prawie tam samo banalnie proste, jak przygotowanie pizzy, różnica polega na tym że farsz zamykasz wewnątrz okręgów ciasta tworząc coś w rodzaju wielkich pierogów.

Calzone gigantyczny pieróg z ciasta pizzowego

Calzone gigantyczny pieróg z ciasta pizzowego

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Włoski gigantyczny pieróg z ciasta na pizzę skrywający wewnątrz nadzienie z mięsa, sera i warzyw. Pieczone calzone z ciasta pizzowego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA CALZONE
  • 450 g 450 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 1 łyżeczka 1 soli morskiej

  • 30 ml 30 oleju roślinnego

  • 250 ml 250 letniego mleka

  • FARSZ
  • 1 1 żółta cebula

  • 1 1 filet z piersi kurczaka

  • sól, mieszanka suszonych ziół włoskich i pieprz

  • 2 łyżki 2 oleju rzepakowego

  • 200 g 200 szynki dobrej jakości (może być szynka w plasterkach)

  • pół puszki pół słodkiej kukurydzy

  • pół szklanki pół oliwek bez pestek

  • 200 g 200 tartego żółtego parmezanu


Sposób przygotowania:

  • CIASTO CALZONE
  • Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj pozostałe suche składniki (suche drożdże i sól) i wymieszaj łyżką. Wlej tłuszcz oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Początkowo zamieszaj łyżką, po chwili wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką i wyrób dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, przełóż do misy podsypanej mąką, odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 60 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć dłońmi, następnie podziel na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg.
  • NADZIENIE CALZONE
  • Cebulkę poszatkuj drobno, pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę i oprósz solą, pieprzem i mieszanką przypraw z suszonymi ziołami włoskimi. Podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pozostaw do przestudzenia.
  • Szynkę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy, oliwki przekrój na połówki, a ser żółty zetrzyj na tarce.
  • Na sam środek okręgów z ciasta calzone nakładaj po troszku wszystkich składników, rozkładając farsz zachowaj 1 – centymetrowy wolny brzeg, który ułatwi szczelne zlepianie pierogów. Nadziane okręgi składaj na pół, a brzegi sklejaj palcami.
  • Calzone ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 23 – 30 minut. Pałaszując calzone zaraz po upieczeniu uważaj na jego gorący środek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*