Dżem to przetwór owocowy sporządzony z całych owoców lub ich części. Przygotowuje się go gotując owoce z dużą ilością cukru. Jest to produkt tani i łatwo dostępny. Dżem występuje w wersji niskosłodzonej, dietetycznej czy też pozbawionej konserwantów. Można przygotować go niemal z każdego owocu.
Najpopularniejsze są jednak dżemy truskawkowe, z czarnej porzeczki, malinowe, wiśniowe i brzoskwiniowe. Zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, potas i żelazo. Dżem poprawia pracę mięśni, odkwasza organizm, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, chroni przed anemią oraz przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia układ immunologiczny, a także usprawnia system nerwowy i układ krążenia. Ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Służy do smarowania kanapek lub tostów, można dodawać go do naleśników i omletów oraz świetnie komponuje się także ze smakiem twarogu lub białego sera. Możemy urozmaicić nim także dania wytrawne drobiowe np. pieczoną kaczkę czy indyka, nadając im oryginalny i ciekawy smak. Dżem przygotowany we własnej kuchni, ze świeżych naturalnych składników będzie prawdziwą bombą witaminową.