Przepis | Strona główna | Przetwory | Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko
Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko

Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko

Konfiturę z zielonych pomidorów przyrządzam każdego roku, kiedy wakacje dobiegają końca. Wtedy też, na przełomie sierpnia i września można spotkać na bazarku zielone pomidory. Jest to jeden z przetworów, którego nie może zabraknąć jesienią i zimą w mojej spiżarce. Uniwersalna konfitura pasująca do herbaty, a także do mięs w wersji wytrawnej.

Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko

5 od 21 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

220

kcal

Niezwykła konfitura z zielonych pomidorów do herbaty, na kanapkę lub jako dodatek do mięs. Niepowtarzalny smak i struktura, której ciężko się oprzeć.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów

  • 400 g cukru

  • 1 cytryna

  • 250 ml wody


Sposób przygotowania:

  • Pomidory umyć, usunąć szypułki i twardą włóknistą część ze środka. Nie obierać ze skórki ani nie usuwać miąższu z pesteczkami. Pokroić na mniejsze cząstki.
  • Pokrojone pomidory przełożyć do wielkiego garna, koniecznie z grubym dnem by marmolada nie przypalała się podczas gotowania. Wlać połowę porcji wody oraz wsypać połowę potrzebnego cukru. Gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, mieszać od czasu do czasu.
  • Wlać pozostałą wodę, sok wyciśnięty z cytryny oraz wsypać pozostałą część cukru. Gotować kolejną godzinę. Po tym czasie zdjąć z palnika i pozostawić na całą noc.
  • W kolejnym dniu ponownie zagotować konfiturę przez kolejną 1 godzinę. Po czym przełożyć do niewielkich słoiczków i zapasteryzować.

Uwagi:

  • Po przygotowaniu dżemik powinien mieć ciepło zielonkawy odcień, skórka z pomidora oraz pesteczki są chrupiące i nadają niepowtarzalnej struktury.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*