Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Naleśniki na słodko z dżemem
Naleśniki na słodko z dżemem

Naleśniki na słodko z dżemem

Naleśniki można przygotować na co najmniej milion sposobów. Najbardziej popularnymi wersjami naleśników na słodko są naleśniki nadziewane serem białym, owocami lub dżemem. To takie tradycyjne warianty, jakie znamy jeszcze za czasów dzieciństwa. Do tej pory się nie znudziły i zawsze świetnie smakują. Naleśniki na słodko możesz posmarować dżemem truskawkowym, brzoskwiniowym, powidłami śliwkowymi lub marmoladą wieloowocową (nawet taką jaką nadziewa się pączki). Naleśniki na słodko podaj w formie słodkiego obiadu ;lub deseru, gwarantuję że dzieci będą zachwycone.

Naleśniki z dżemem truskawkowym i truskawkami

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

200

kcal

Naleśniki z dżemem na słodko. Cieniutkie naleśniki nadziewane ulubionym dżemem i opcjonalnie plasterkami świeżych truskawek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 4 4 jajka swojskie, ściółkowe

  • 500 ml 500 mleka

  • 250 ml 250 wody

  • 2 łyżki 2 masła roztopionego, ostudzonego

  • 300 g 300 mąki pszennej (2 szklanki)

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

  • NADZIENIE
  • 1 słoik 1 ulubionego dżemu, marmolady lub powideł dobrej jakości

  • 200 g 200 świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI
  • Całe jajka wbij do misy miksera i roztrzep mikserem do rozluźnienia konsystencji. Dodaj mleko, wodę, płynne masło i mąkę i wszystko zmiksuj do połączenia i gładkości. Ciasto naleśnikowe odstaw na 10 minut, po czym ponownie zmiksuj przez chwilę.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej mocno. Nałóż na nią dosłownie odrobinę tłuszczu i rozprowadź po całej powierzchni dna patelni (tą czynność powtarzaj przed smażeniem każdej kolejnej porcji ciasta).
  • Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 1 niepełnej chochelce ciasta naleśnikowego, rozprowadź je równomiernie. Naleśniki smaż na rumiano z obu stron, obracaj łopatką. Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim.
  • NADZIEWANIE DŻEMEM
  • Usmażone naleśniki posmaruj po całej powierzchni niewielką ilością dżemu, ja wybrałam dżem truskawkowy. Wystarczy 1 łyżeczka dżemu na 1 naleśnik, w innym wypadku będą mdłe i bardzo słodkie. Na 1/4 części naleśnika ułóż plasterki świeżych truskawek, po czym złóż w trójkąt.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*