Feta

Ser feta pochodzi z Grecji. Powstaje głównie z pasteryzowanego mleka owczego. Jest kruchy i ma ziarnistą konsystencję. Ma charakterystyczny smak. Jest słony i nieco pikantny,co nadaje mu wyrazistości. Przy jego produkcji, najpierw dobierane jest mleko, które poddaje się procesowi dojrzewania. Później mleko przechodzi w fazę koagulacji.

Powstałą serwatkę umieszcza się następnie w zalewie solnej, dzięki czemu feta staje się wilgotna i nabiera słonego smaku. Zawiera tłuszcz (40%),pełnowartościowe białko, witaminy A i K oraz minerały: wapń, selen, fosfor i sód. Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy, może wykazywać działanie antynowotworowe,obniża ryzyko wystąpienia chorób oczu takich jak zaćma lub jaskra oraz przyczynia się do zwalczenia anemii.

Feta doskonale komponuje się z warzywami, oliwą oraz owocami morza. Można ją zapiekać, dodawać do farszów oraz podawać do sałatek czy przekąsek. Ze względu na dużą zawartość sodu z sera feta powinny zrezygnować osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.

Przepisy z serem feta: