Przepis | Strona główna | Makarony | Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi

Dawno nie próbowaliśmy nowego pomysłu na przygotowanie dania z makaronem, w kółko monotonia makaronowa i śmietanka 30 % w sosie. Na TikToku od pewnego czasu króluje przepis na makaron z pieczoną w żaroodpornym naczyniu fetą. Sprawdziliśmy ten przepis i jest tak doskonały jak wyglądał. Natchnienie prosto z TikToka sprawiło że przygotowaliśmy przepis na sos na bazie pieczonej fety greckiej – to był strzał w 10. Upieczony w piekarniku ser feta nabiera cudownie smarownej konsystencji, w połączeniu z oliwą z oliwek tworzy sos.

Makaron z serem feta pieczonym w piekarniku z TikToka

5 z 7 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: GreckaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Śródziemnomorski makaron z sosem z pieczonej fety – wręcz rozpływającej się w ustach. Feta pieczona w piekarniku ma cudowną konsystencję.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne lub świderki

  • 200 g prawdziwej greckiej fety w kostce

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • 100 g czarnych oliwek

  • 100 ml pikantnej oliwy Kujawski z chilli, pomidorami i bazylią

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • suszona bazylia


Sposób przygotowania:

  • Kostkę fety połóż na dnie naczynia żaroodpornego, ważne by była to oryginalna grecka feta która po upieczeniu staje się kremowa. Wokół ułóż maleńkie pomidorki, oliwki, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę i taką papkę rozprowadź po pomidorkach.
  • Całość polej obficie oliwą, oprósz mielonym pieprzem i suszoną bazylią. Wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż skórka pomidorków zacznie się delikatnie marszczyć i zaczną swobodnie pękać.
  • W międzyczasie makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • Upieczoną fetę wraz z pomidorkami rozgnieć widelcem i wymieszaj łącząc wszystko do uzyskania kremowego sosu. Dodaj ugotowany makaron i pomieszaj raz jeszcze, by sos dokładnie go oblepił.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

2 komentarze

  1. Elżbieta

    Robiłam danie z makaronem z cukinii. Dla mnie rewelacja!

  2. Dodałem jeszcze od siebie sól, pieprz, czosnek i suszone zioła (bazylię i oregano)
    I prawdę mówiąc niczego nie urwało :/ a szkoda bo pachniało i wyglądało ładnie…

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*