Strona główna » Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta
Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta

Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta

W przypadku określenia tarty, pierwsze co przychodzi nam na myśl to jej słodka odsłona. Słodkie kruche ciasto udekorowane kremem i owocami.

Dzisiaj przedstawię Przepis na wytrawną tartę w wersji na słono. Tarta na kruchym spodzie z nadzieniem z liści szpinaku i słonego sera feta. Przepyszny pomysł na obiad lub kolację, który sprawdzi się zarówno w gronie najbliższej rodziny oraz przyjęcia z gośćmi. Kolejnym plusem jest forma podania, mianowicie tartę szpinakową możemy serwować na ciepło oraz na zimno. Sprawdzi się smakowicie w każdej wersji.

Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

130

kcal

Pomysł na wytrawną tartę w wersji na słono. Kruche ciasto z farszem szpinakowym z serem feta. Możliwość serwowania na ciepło i zimno.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD
  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • 2 g gęstej śmietany 12 lub 18%

  • SKŁADNIKI FARSZU
  • 450 g mrożonego szpinaku najlepiej liści (nie siekanego)

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 2 łyżki masła

  • 50 g gęstej śmietany 12 lub 18%

  • 2 jaja z chowu ściółkowego

  • 2 dodatkowe białka jajek

  • 100 g sera feta Favita

  • Tarta gałka muszkatołowa

  • Świeżo zmielony pieprz i sól morska

Sposób przygotowania:

  • Kruchy spód: mąkę przesiać przez sito do misy. Zimne masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki spodu połączyć i zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta kruchego.
  • Formę żaroodporną do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Surowe ciasto rozłożyć równomiernie na spodzie oraz bokach formy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, podziurkować ją widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
  • Farsz szpinakowy: Czosnek posiekać drobno i zeszklić na maśle przez 30 sekund. Dodać mrożony szpinak i na niewielkim ogniu doprowadzić do całkowitego rozmrożenia liści szpinaku. Kiedy już będzie miękki, wlać gęstą śmietankę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić do przestygnięcia.
  • Jajka roztrzepać w miseczce, fetę pokroić w kostkę. Gdy spód tarty będzie upieczony, wymieszać papkę szpinakową z roztrzepanymi jajkami. Mieszaninę wlać do tarty i posypać kostkami sera feta.
  • Piec w piekarniku w 180 stopniach przez kolejne 30 minut.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*