Figa

Figa to owocostan rośliny zwanej figowcem pospolitym lub drzewem figowym. Zaliczane są do bakalii. Rosną w basenie Morza Śródziemnego. Ma kształt małej gruszki, a w środku miąższ koloru różowego, wypełniona jest setkami małych nasion. Smak figi zależy od dojrzałości owocu.

Niedojrzała jest mdła, a dojrzała soczysta i słodka. Zawierają beta-karoten,pektyny, białko, witaminę C, A, PP, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak:potas, wapń, żelazo, cynk, sód, magnez i fosfor. Wspiera pracę układu pokarmowego i serca, kontroluje poziom cukru we krwi, pomaga w procesie trawienia, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, poprawiają wygląd skóry, wzmacniają zęby i kości, wspomaga pracę jelit i obniża ciśnienie. Poleca się pić sok z figi by wzmocnić serce i naczynia wieńcowe. Stosowany jest również w leczeniu anemii.

Nie Powinny być spożywane przez osoby, które stosują leki rozrzedzające krew, ponieważ zawierają witaminę K, którą może zmniejszyć ich skuteczność. Figa sprawdzi się jako dodatek do mięs, deserów, ciast, koktajli. Sporządzić można również dżemy, konfitury oraz domowy kompot. Możemy spożywać na surowo, a także w postaci suszonej.

Pyszne dania z figami: