Gofry to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest im charakterystyczny kształt. Zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej koło czy serduszka ułożone w kwiatek. Spożywane są na gorąco, zwykle ze śmietaną, konfiturami lub owocami oraz cukrem pudrem.
Jest także spożywany w towarzystwie wytrawnych, słonych produktów np. mięsa czy warzyw. Pochodzą z zachodniej Europy.Gofry są dosyć kaloryczne, więc należy je jeść w małych ilościach. Najpopularniejsze są w okresie letnim. Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Gofry zawierają witaminę A i witaminy z grupy B, węglowodany, tłuszcze, błonnik oraz minerały takie jak: fosfor, wapń, żelazo i sód.
Wyróżniamy kilkanaście rodzajów gofrów. Różnią się one nie tylko składnikami, z których przygotowuje się ciasto, ale również dodatkami oraz sposobem podania. Najpopularniejsze są gofry belgijskie. Są delikatne i puszyste, o lekko zaokrąglonych brzegach. Zamiast proszku do pieczenia używa się do ich ciasta drożdży. Zazwyczaj podawane są bez dodatków lub z cukrem pudrem.