Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą

Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą

Gofry przeważnie kojarzą nam się ze słodkimi waflami z owocami, bitą śmietaną i frużeliną. Takie gofry królują w nadmorskich kurortach oraz miejscowościach wypoczynkowych. Chrupiące i puszyste gofry to jeden z najpopularniejszych deserów uwielbiany przez wielu.

Przecząc wszelkim przyzwyczajeniom i szukając nowych inspiracji, stworzyliśmy wytrawne gofry, na słono. Jeśli słodkie gofry mają tak wielkie powodzenie, to może z wytrawnymi goframi będzie podobnie? Spróbuj koniecznie chrupiących wafli smażonych z warzywami, szynką i serem. Wyjątkowa przekąska, która zaskoczy Cię swoim smakiem.

Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą

5 z 21 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

gofrów
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

288

kcal

Wytrawne gofry z warzywami, szynką i serem. Chrupiące wafle z w wersji na słono to mój faworyt wśród wytrawnych przekąsek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 jajko od kur z wolnego wybiegu

  • 200 ml 200 mleka

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli morskiej

  • 30 ml 30 oleju rzepakowego

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 czerwona papryka

  • 100 g 100 szynki

  • 100 g 100 sera żółtego mozzarella

  • 150 g 150 kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania:

  • Czerwoną cebulkę i paprykę poszatkuj. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju, warzywa powinny się zeszklić i zmięknąć. Pozostaw je do ostudzenia.
  • Ser żółty mozzarella i szynkę pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do naczynia i wymieszaj razem z odsączoną kukurydzą z puszki oraz papryką i cebulą.
  • Do misy miksera wbij jajko, wlej mleko i wsyp przesianą przez sito mieszaninę mąki i proszku do pieczenia. Dodaj sól morską i zmiksuj na gładko. Ciasto na gofry wymieszaj szpatułką z pozostałymi przygotowanymi składnikami i odstaw na bok na 15 minut.
  • Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną wcześniej gofrownicę, przesmarowaną olejem rzepakowym.

Uwagi:

  • Gofry serwuj z ulubioną salsą, sosem czosnkowym lub tzatziki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. te wytrawne gofry skradły moje serce

  2. babkagotujaca

    Nigdy wcześniej nie jadłam gofrów na słono, ale przepis godny uwagi i polecenia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*