Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą
Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą

Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą

Gofry przeważnie kojarzą nam się ze słodkimi waflami z owocami, bitą śmietaną i frużeliną. Takie gofry królują w nadmorskich kurortach oraz miejscowościach wypoczynkowych. Chrupiące i puszyste gofry to jeden z najpopularniejszych deserów uwielbiany przez wielu.

Przecząc wszelkim przyzwyczajeniom i szukając nowych inspiracji, stworzyliśmy wytrawne gofry, na słono. Jeśli słodkie gofry mają tak wielkie powodzenie, to może z wytrawnymi goframi będzie podobnie? Spróbuj koniecznie chrupiących wafli smażonych z warzywami, szynką i serem. Wyjątkowa przekąska, która zaskoczy Cię swoim smakiem.

Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

gofrów
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

288

kcal

Wytrawne gofry z warzywami, szynką i serem. Chrupiące wafle z w wersji na słono to mój faworyt wśród wytrawnych przekąsek.

Składniki:

  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu

  • 200 ml mleka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 100 g szynki

  • 100 g sera żółtego mozzarella

  • 150 g kukurydzy z puszki


Sposób przygotowania:

  • Czerwoną cebulkę i paprykę poszatkuj. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju, warzywa powinny się zeszklić i zmięknąć. Pozostaw je do ostudzenia.
  • Ser żółty mozzarella i szynkę pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do naczynia i wymieszaj razem z odsączoną kukurydzą z puszki oraz papryką i cebulą.
  • Do misy miksera wbij jajko, wlej mleko i wsyp przesianą przez sito mieszaninę mąki i proszku do pieczenia. Dodaj sól morską i zmiksuj na gładko. Ciasto na gofry wymieszaj szpatułką z pozostałymi przygotowanymi składnikami i odstaw na bok na 15 minut.
  • Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną wcześniej gofrownicę, przesmarowaną olejem rzepakowym.

Uwagi:

  • Gofry serwuj z ulubioną salsą, sosem czosnkowym lub tzatziki.

2 komentarze

  1. te wytrawne gofry skradły moje serce

  2. babkagotujaca

    Nigdy wcześniej nie jadłam gofrów na słono, ale przepis godny uwagi i polecenia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*