Granat

Granat to gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych. Obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. Jest uprawiany w wielu krajach świata. Wielkością przypomina jabłko. Ma purpurową, dosyć twardą łupinę i intensywnie czerwone ziarenka w środku.

Smak jest orzeźwiający i lekko kwaskowaty. Kolor skórki może być fioletowy, pomarańczowy lub brązowy. Zawiera witaminy A, C, E i B oraz minerały np. magnez, potas, jod, krzem i fosfor. Owoce granatu uchodzą za afrodyzjak i symbol płodności. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, hamuje rozwój komórek nowotworowych i przeciwdziała przerzutom, obniża cholesterol, pomaga w leczeniu miażdżycy, normalizuje ciśnienie tętnicze, poprawia sprawność seksualna, skutecznie reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet i mężczyzn, reguluje stężenie cukru we krwi, zapobiega stanom zapalnym, opóźnia procesy starzenia, reguluje procesy trawienne oraz pomaga przy astmie.

Granaty możemy jeść na surowo, dodając je do owsianki lub jogurtu, ale także przygotować z nich napoje i koktajle.

Polecane dania z granatem: