Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Grysik na gęsto z syropem malinowym
Grysik kaszka manna z syropem malinowym

Grysik na gęsto z syropem malinowym

Słodkie śniadanie lub podwieczorek przygotowywany przez nasze mamy, kiedy byliśmy dziećmi. Kaszka manna na gęsto gotowana na mleku, polana syropem malinowym wywołuje dziecięce wspomnienia. Taki prosty kilkuminutowy deser, nieco zapomniany.

Kaszka manna na mleku z syropem malinowym i owocami

5 od 4 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Grysik na gęsto – kaszka manna gotowana na mleku, podana z płynnym masłem, syropem malinowym i świeżymi owocami sezonowymi.

Składniki:

  • GRYSIK NA MLEKU
  • 300 ml mleka

  • 3 czubate łyżki kaszy mannej

  • 1 łyżeczka białego cukru

  • szczypta soli morskiej

  • DODATKOWO
  • 2 łyżeczki masła

  • 80 ml syropu malinowego

  • 100 g świeżych malin

  • 2 łyżki ziarenek granatu


Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj mleko z cukrem i szczyptą soli. Do gotującego się płynu wsyp kaszę manną. Podgrzewaj mieszając przez 5 minut do zagęszczenia grysiku i wchłonięcia mleka.
  • Gorącą kaszkę manną przelej na głębokie talerze. Od razu na każdej porcji połóż łyżeczkę masła i pozostaw do rozpuszczenia po powierzchni.
  • Polej słodkim syropem malinowym i posyp świeżymi malinami i ziarenkami granatu. Zajadaj na gorąco lub po całkowitym wystudzeniu deseru.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*