Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami
Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami cherry

Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami

Sałatka w sam raz na romantyczną kolację we dwoje albo Walentynki. W moich oczach sałatka wygląda romantycznie i soczyście, za sprawą krwistoczerwonych składników.

W kilku słowach opisałabym sałatkę jako: lekko chrupiącą, soczystą, z odrobiną słodyczy.

Sałatkę najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu liście sałaty zachowają swoją jędrność, unikniemy w ten sposób sałatkowej mamałygi.

Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami

Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

130

kcal

Sałatka z chrupiącymi krewetkami i pikantnym truskawkowym sosem. Pomidorki cherry, granat i płatki parmezanu. Idealny przepis na romantyczną kolację.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 80 g 80 listków ulubionej sałaty lub mix salat

  • 1 1 owoc granatu

  • 200 g 200 pomidorków typu cherry

  • 50 g 50 sera w płatkach typu parmezan lub grana padano

  • garść płatków migdałów

  • 250 g 250 krewetek obranych

  • 1 łyżka 1 masła

  • 2 2 ząbki czosnku do przygotowania krewetek

  • sos sałatkowy Knorr truskawka z chili*


Sposób przygotowania:

  • Krewetki rozmrozić. Sałatę opłukać wodą i pozostawić do osuszenia. Należy to zrobić delikatnie by zachowała swoją jędrność.
  • Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, następnie lekko zeszklić na patelni z masłem. Na tak przygotowanym maśle czosnkowym, podsmażyć krewetki – około 3 minuty z każdej strony. Krewetki odsączyć z tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.
  • Z owocu granatu wydobyć nasiona. Pomidorki cherry pokroić na połówki. Płatki migdałów uprażyć 3 minuty na patelni, bez dodatku tłuszczu.
  • Wszystkie składniki sałatki przekładamy do sałatkowej misy: osuszoną sałatę, ostudzone krewetki, pokrojone pomidorki, owoce granatu, płatki migdałów oraz płatki sera parmezan. Zalewamy sosem słodko – pikantnym sosem truskawkowym z chilli. Lekko mieszamy i gotowe.

Uwagi:

  • *Do przedstawionego powyżej przepisu, polecam spróbować sosu z torebki o smaku truskawki z chilli – sos ten składa się w 100% z naturalnych składników . Wyróżnia go słodycz liofilizowanej truskawki oraz pikantność chilli. Sos rozrabiamy wedle zaleceń na opakowaniu: z wodą i sokiem z cytryny. Możemy go również zastąpić innym sosem, przykładowo miodowym vinegret.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. CandySugar

    Krewetki zjem chętnie w każdej postaci! Niebo w gębie!

  2. Pyszne, widziałam podobną w Kuchennych Rewolucjach u Geslerrowej

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*