Grzanki to kawałki pieczywa podpieczone z obu stron w specjalnym opiekaczu, w piekarniku lub na patelni. Popularną odmianą grzanek są tosty. Często bywają właśnie z nimi mylone. Warto więc pamiętać, że tosty w przeciwieństwie do grzanek, są robione ze specjalnego pieczywa tostowego,sprzedawanego zwykle z folii, które wkłada się do tostera.
Ogromną zaletą jest fakt, że grzanki można zrobić praktycznie z każdego rodzaju pieczywa. W zależności od dodanych przypraw otrzyma się różne smaki. Najpopularniejszymi dodatkami są zioła prowansalskie i suszony czosnek. Sprawdzi się także oregano i tymianek, a miłośnikom pikantnych smaków poleca się dodanie pieprzu cayenne lub chilli w płatkach.
Grzanki zawierają sporą ilość błonnika, witaminę B2, cukier, białko oraz minerały takie jak: magnez, sód, potas i wapń. Są znakomitym dodatkiem do zup i sałatek. Można podawać je oddzielnie lub dodać bezpośrednio do miski. Pasują zwłaszcza do zup typu krem. Można spożywać je na zimno jednak robią się jeszcze twardsze i łatwo można uszkodzić swoje zęby.