Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Sałatka Cezar z grzankami i grilowanym kurczakiem
Sałatka Cezar z grzankami i grilowanym kurczakiem

Sałatka Cezar z grzankami i grilowanym kurczakiem

Chyba każdy smakosz jadł chociaż raz tą sałatkę lub przynajmniej słyszał o niej. Sałatka Cezar jest niezwykle popularna, jest to jedna z najbardziej znanych sałatek na świecie.

W tym przepisie znajdziesz jedną z możliwości przygotowania sałatki Cezar, z dodatkiem grillowanego kurczaka. Dzięki temu sałatka jest bardziej sycąca, niż jej tradycyjna lekka wersja.

Tradycyjna sałatka cezar z sałatką rzymską

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

145

kcal

Chrupiąca sałatka cezar z sałatą rzymską, chrupiącymi grzankami i grillowanym kurczakiem. Przepis na tradycyjną sałatkę z przepysznym sosem na bazie żółtka.

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej

  • 200 g mięsa z podudzia kurczaka lub fileta z piersi kurczaka

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól, czarny pieprz, suszone zioła

  • 2 kromki jasnego pieczywa lub kawałek bagietki

  • 1 łyżka masła

  • 50 g parmezanu lub grana padano

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • SOS SAŁATKOWY
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy stołowej

  • 3 łyżeczki majonezu

  • 1 surowe żółtko jaja kurzego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • GRILLOWANY KURCZAK
  • Mięso kurczaka kroimy na mniejsze cząstki. Wkładamy do naczynia i przygotowujemy marynatę. Kawałki kurczaka zalewamy olejem rzepakowym, dodajemy sól, mielony czarny pieprz oraz mieszankę ulubionych suszonych ziół. Mieszamy by kurczak został wysmarowany dokładnie marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
  • Kurczaka podsmażamy na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej. Kurczak powinien lekko się przyrumienić. Po upieczeniu odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • SOS SAŁATKOWY
  • Żółtko jajka umieszczamy w miseczce i ubijamy za pomocą rózgi kuchennej, do zwiększenia objętości. Dodajemy odmierzoną ilość musztardy oraz majonezu i ponownie ubijamy trzepaczką.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sos Worcestershire i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, wedle uznania.
  • SAŁATKA
  • Kromki chleba lub bagietki kroimy w kostkę. Pieczywo wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Przyrumieniamy z każdej strony.
  • Sałatkę rzymską płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Z główki sałaty odrywamy pojedyncze listki. Jeśli sałatka jest dorodna z dużymi liśćmi, należy potargać je na mniejsze kawałki. Liście sałaty układamy na dnie misek sałatkowych.
  • Sałatę rzymską polewamy połową przygotowanego sosu sałatkowego. Na wierzch układamy grzanki i kawałki grillowanego kurczaka. Polewamy pozostałą częścią sosu.
  • Dekorujemy tartym parmezanem oraz posiekaną natką zielonej pietruszki. Zajadamy najlepiej od razu, kiedy sałata jest jędrna a cała sałatka świeża.

Uwagi:

  • Kompozycję sałatki cezar układamy w salaterkach bezpośrednio przed podaniem. Poszczególne składniki możemy przygotować nieco wcześniej, natomiast ostateczne przygotowanie pozostawić na ostatnią chwilę. Dzięki temu sałatka będzie chrupiąca a cała sałatka smaczna i świeża.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*