Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Sałatka Cezar z grzankami i grilowanym kurczakiem
Sałatka Cezar z grzankami i grilowanym kurczakiem

Sałatka Cezar z grzankami i grilowanym kurczakiem

Chyba każdy smakosz jadł chociaż raz tą sałatkę lub przynajmniej słyszał o niej. Sałatka Cezar jest niezwykle popularna, jest to jedna z najbardziej znanych sałatek na świecie.

W tym przepisie znajdziesz jedną z możliwości przygotowania sałatki Cezar, z dodatkiem grillowanego kurczaka. Dzięki temu sałatka jest bardziej sycąca, niż jej tradycyjna lekka wersja.

Tradycyjna sałatka cezar z sałatką rzymską

Tradycyjna sałatka cezar z sałatką rzymską

5 z 20 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

145

kcal

Chrupiąca sałatka cezar z sałatą rzymską, chrupiącymi grzankami i grillowanym kurczakiem. Przepis na tradycyjną sałatkę z przepysznym sosem na bazie żółtka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 główki 2 sałaty rzymskiej

  • 200 g 200 mięsa z podudzia kurczaka lub fileta z piersi kurczaka

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego

  • sól, czarny pieprz, suszone zioła

  • 2 kromki 2 jasnego pieczywa lub kawałek bagietki

  • 1 łyżka 1 masła

  • 50 g 50 parmezanu lub grana padano

  • 1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki

  • SOS SAŁATKOWY
  • 1 łyżeczka 1 łagodnej musztardy stołowej

  • 3 łyżeczki 3 majonezu

  • 1 1 surowe żółtko jaja kurzego

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny

  • 1 łyżeczka 1 sosu Worcestershire

  • 1 1 ząbek czosnku BIO

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • GRILLOWANY KURCZAK
  • Mięso kurczaka kroimy na mniejsze cząstki. Wkładamy do naczynia i przygotowujemy marynatę. Kawałki kurczaka zalewamy olejem rzepakowym, dodajemy sól, mielony czarny pieprz oraz mieszankę ulubionych suszonych ziół. Mieszamy by kurczak został wysmarowany dokładnie marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
  • Kurczaka podsmażamy na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej. Kurczak powinien lekko się przyrumienić. Po upieczeniu odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • SOS SAŁATKOWY
  • Żółtko jajka umieszczamy w miseczce i ubijamy za pomocą rózgi kuchennej, do zwiększenia objętości. Dodajemy odmierzoną ilość musztardy oraz majonezu i ponownie ubijamy trzepaczką.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sos Worcestershire i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, wedle uznania.
  • SAŁATKA
  • Kromki chleba lub bagietki kroimy w kostkę. Pieczywo wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Przyrumieniamy z każdej strony.
  • Sałatkę rzymską płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Z główki sałaty odrywamy pojedyncze listki. Jeśli sałatka jest dorodna z dużymi liśćmi, należy potargać je na mniejsze kawałki. Liście sałaty układamy na dnie misek sałatkowych.
  • Sałatę rzymską polewamy połową przygotowanego sosu sałatkowego. Na wierzch układamy grzanki i kawałki grillowanego kurczaka. Polewamy pozostałą częścią sosu.
  • Dekorujemy tartym parmezanem oraz posiekaną natką zielonej pietruszki. Zajadamy najlepiej od razu, kiedy sałata jest jędrna a cała sałatka świeża.

Uwagi:

  • Kompozycję sałatki cezar układamy w salaterkach bezpośrednio przed podaniem. Poszczególne składniki możemy przygotować nieco wcześniej, natomiast ostateczne przygotowanie pozostawić na ostatnią chwilę. Dzięki temu sałatka będzie chrupiąca a cała sałatka smaczna i świeża.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*