Chyba każdy smakosz jadł chociaż raz tą sałatkę lub przynajmniej słyszał o niej. Sałatka Cezar jest niezwykle popularna, jest to jedna z najbardziej znanych sałatek na świecie.
W tym przepisie znajdziesz jedną z możliwości przygotowania sałatki Cezar, z dodatkiem grillowanego kurczaka. Dzięki temu sałatka jest bardziej sycąca, niż jej tradycyjna lekka wersja.
Tradycyjna sałatka cezar z sałatką rzymską
4
porcje20
min.20
min.145
kcalChrupiąca sałatka cezar z sałatą rzymską, chrupiącymi grzankami i grillowanym kurczakiem. Przepis na tradycyjną sałatkę z przepysznym sosem na bazie żółtka.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 główki 2 sałaty rzymskiej
200 g 200 mięsa z podudzia kurczaka lub fileta z piersi kurczaka
50 ml 50 oleju rzepakowego
sól, czarny pieprz, suszone zioła
2 kromki 2 jasnego pieczywa lub kawałek bagietki
1 łyżka 1 masła
50 g 50 parmezanu lub grana padano
1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki
- SOS SAŁATKOWY
1 łyżeczka 1 łagodnej musztardy stołowej
3 łyżeczki 3 majonezu
1 1 surowe żółtko jaja kurzego
1 łyżka 1 soku z cytryny
1 łyżeczka 1 sosu Worcestershire
1 1 ząbek czosnku BIO
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- GRILLOWANY KURCZAK
- Mięso kurczaka kroimy na mniejsze cząstki. Wkładamy do naczynia i przygotowujemy marynatę. Kawałki kurczaka zalewamy olejem rzepakowym, dodajemy sól, mielony czarny pieprz oraz mieszankę ulubionych suszonych ziół. Mieszamy by kurczak został wysmarowany dokładnie marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
- Kurczaka podsmażamy na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej. Kurczak powinien lekko się przyrumienić. Po upieczeniu odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- SOS SAŁATKOWY
- Żółtko jajka umieszczamy w miseczce i ubijamy za pomocą rózgi kuchennej, do zwiększenia objętości. Dodajemy odmierzoną ilość musztardy oraz majonezu i ponownie ubijamy trzepaczką.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sos Worcestershire i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, wedle uznania.
- SAŁATKA
- Kromki chleba lub bagietki kroimy w kostkę. Pieczywo wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Przyrumieniamy z każdej strony.
- Sałatkę rzymską płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Z główki sałaty odrywamy pojedyncze listki. Jeśli sałatka jest dorodna z dużymi liśćmi, należy potargać je na mniejsze kawałki. Liście sałaty układamy na dnie misek sałatkowych.
- Sałatę rzymską polewamy połową przygotowanego sosu sałatkowego. Na wierzch układamy grzanki i kawałki grillowanego kurczaka. Polewamy pozostałą częścią sosu.
- Dekorujemy tartym parmezanem oraz posiekaną natką zielonej pietruszki. Zajadamy najlepiej od razu, kiedy sałata jest jędrna a cała sałatka świeża.
Uwagi:
- Kompozycję sałatki cezar układamy w salaterkach bezpośrednio przed podaniem. Poszczególne składniki możemy przygotować nieco wcześniej, natomiast ostateczne przygotowanie pozostawić na ostatnią chwilę. Dzięki temu sałatka będzie chrupiąca a cała sałatka smaczna i świeża.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Gyros sałatka warstwowa z kurczakiemDyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka
Zielone naleśniki szpinakowe z kurczakiem
Orientalna sałatka gyros
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Prosta sałatka gyros shoarma