Indyk

Indyk jest największym ptakiem domowym. Zalicza się je, podobnie jak kury, perlice i przepiórki do drobiu grzebiącego. Mięso indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych- polecane jest przy alergiach i dietach niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, a dużą białka jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Indyk jest mięsem łatwym w przygotowaniu. Można poddać go szybkiej obróbce termicznej bez uprzedniego długiego procesu przygotowawczego tj. marynowania lub zmiękczania struktury włókien mięśniowych.

Z uwagi na właściwości zawartości białka tłuszczu, a także witamin i minerałów, mięso z indyka polecane jest w wielu dietach. Można je też zacząć podawać na dosyć wczesnym etapie życia. To jedno z pierwszych mięs, które możemy wprowadzać maluchowi już na pierwszym etapie rozszerzania diety dziecka.

Zobacz przepisy z indykiem: