Indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem

Indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem

Dawno nie jadłam tak smakowitego obiadu jak indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem. Aromat duszonego pora jest niezwykle delikatny, w połączeniu ze śmietanką powstaje przepyszny sos. Danie przyrządzone na szybko, w ciągu zwariowanego i pracowitego tygodnia. Mimo to wyszło przepyszne.

Filet indyka w sosie porowym ze śmietanką

Filet indyka w sosie porowym ze śmietanką

5.0 z 63 głosy
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Kawałki mięsa indyka w delikatnym sosie porowym ze śmietanką. Zaserwowane z ryżem połączonym z zielonym groszkiem. Pomysł na przepyszny szybki obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g fileta z indyka

  • 2 pory

  • 1 cebula

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól, czarny pieprz, ziołowa mieszanka przypraw

  • RYŻ Z GROSZKIEM
  • 2 woreczki białego ryżu

  • 200 g zielonego groszu z puszki

  • 1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

  • Filet z indyka kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zasypujemy solą, mielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami oraz zlewamy porcją oleju. Pozostawiamy w marynacie na 30 minut, by mięso nasiąknęło aromatem przypraw.
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Ugotowany ryż mieszamy z odsączonym zielonym groszkiem z puszki. Nakładamy porcje ryżu do filiżanki, lekko ubijając powierzchnię. Następnie obracając do góry dnem, wykładamy kopkę ryżu na talerz do serwowania.
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pora kroimy w cienkie okrągłe plastry, do przepisu używamy białą i jasnozieloną część pora, odrzucamy ciemnozieloną która jest twarda i przerośnięta.
  • Cebulę i pora dusimy przez 10 minut na głębokiej patelni z odrobiną oleju, do momentu aż zmiękną i zeszklą się. Podczas smażenia należy często mieszać, by składniki nie zarumieniły się.
  • Następnie na patelnię dodajemy kawałki indyka i smażymy, aż mięso całkiem się zetnie. Mniej więcej kolejne 10 minut, w zależności od wielkości kawałków naszego mięsa.
  • Na patelnię wlewamy śmietankę 30 %, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos śmietanowy zagęści się i zostanie częściowo wchłonięty. Gotowe mięso z sosem nakładamy na talerzyk z porcją ryżu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. gotujębolubię

    obłędne danie, por uwalnia przepyszny smak – sos śmietankowy dzięki niemu nie wymaga praktycznie przypraw

  2. Chyba nigdy nie jadłam lepszego obiadu, dziękuję proste pesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*