Dawno nie jadłam tak smakowitego obiadu jak indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem. Aromat duszonego pora jest niezwykle delikatny, w połączeniu ze śmietanką powstaje przepyszny sos. Danie przyrządzone na szybko, w ciągu zwariowanego i pracowitego tygodnia. Mimo to wyszło przepyszne.
Filet indyka w sosie porowym ze śmietanką
2
porcje20
min.20
min.230
kcalKawałki mięsa indyka w delikatnym sosie porowym ze śmietanką. Zaserwowane z ryżem połączonym z zielonym groszkiem. Pomysł na przepyszny szybki obiad.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
300 g 300 fileta z indyka
2 2 pory
1 1 cebula
200 ml 200 śmietanki 30 %
50 ml 50 oleju rzepakowego
sól, czarny pieprz, ziołowa mieszanka przypraw
- RYŻ Z GROSZKIEM
2 woreczki 2 białego ryżu
200 g 200 zielonego groszu z puszki
1/2 łyżeczki 1/2 soli
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zasypujemy solą, mielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami oraz zlewamy porcją oleju. Pozostawiamy w marynacie na 30 minut, by mięso nasiąknęło aromatem przypraw.
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Ugotowany ryż mieszamy z odsączonym zielonym groszkiem z puszki. Nakładamy porcje ryżu do filiżanki, lekko ubijając powierzchnię. Następnie obracając do góry dnem, wykładamy kopkę ryżu na talerz do serwowania.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pora kroimy w cienkie okrągłe plastry, do przepisu używamy białą i jasnozieloną część pora, odrzucamy ciemnozieloną która jest twarda i przerośnięta.
- Cebulę i pora dusimy przez 10 minut na głębokiej patelni z odrobiną oleju, do momentu aż zmiękną i zeszklą się. Podczas smażenia należy często mieszać, by składniki nie zarumieniły się.
- Następnie na patelnię dodajemy kawałki indyka i smażymy, aż mięso całkiem się zetnie. Mniej więcej kolejne 10 minut, w zależności od wielkości kawałków naszego mięsa.
- Na patelnię wlewamy śmietankę 30 %, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos śmietanowy zagęści się i zostanie częściowo wchłonięty. Gotowe mięso z sosem nakładamy na talerzyk z porcją ryżu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołamiPulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika
Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak!
Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowym
Włoskie risotto z młodą marchewką i groszkiem
Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem
obłędne danie, por uwalnia przepyszny smak – sos śmietankowy dzięki niemu nie wymaga praktycznie przypraw
Chyba nigdy nie jadłam lepszego obiadu, dziękuję proste pesto