Przepis | Strona główna | Dania główne | Indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem
Indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem

Indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem

Dawno nie jadłam tak smakowitego obiadu jak indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem. Aromat duszonego pora jest niezwykle delikatny, w połączeniu ze śmietanką powstaje przepyszny sos. Danie przyrządzone na szybko, w ciągu zwariowanego i pracowitego tygodnia. Mimo to wyszło przepyszne.

Filet indyka w sosie porowym ze śmietanką

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Kawałki mięsa indyka w delikatnym sosie porowym ze śmietanką. Zaserwowane z ryżem połączonym z zielonym groszkiem. Pomysł na przepyszny szybki obiad.

Składniki:

  • 300 g fileta z indyka

  • 2 pory

  • 1 cebula

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • sól, czarny pieprz, ziołowa mieszanka przypraw

  • RYŻ Z GROSZKIEM
  • 2 woreczki białego ryżu

  • 200 g zielonego groszu z puszki

  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  • Filet z indyka kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zasypujemy solą, mielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami oraz zlewamy porcją oleju. Pozostawiamy w marynacie na 30 minut, by mięso nasiąknęło aromatem przypraw.
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Ugotowany ryż mieszamy z odsączonym zielonym groszkiem z puszki. Nakładamy porcje ryżu do filiżanki, lekko ubijając powierzchnię. Następnie obracając do góry dnem, wykładamy kopkę ryżu na talerz do serwowania.
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Pora kroimy w cienkie okrągłe plastry, do przepisu używamy białą i jasnozieloną część pora, odrzucamy ciemnozieloną która jest twarda i przerośnięta.
  • Cebulę i pora dusimy przez 10 minut na głębokiej patelni z odrobiną oleju, do momentu aż zmiękną i zeszklą się. Podczas smażenia należy często mieszać, by składniki nie zarumieniły się.
  • Następnie na patelnię dodajemy kawałki indyka i smażymy, aż mięso całkiem się zetnie. Mniej więcej kolejne 10 minut, w zależności od wielkości kawałków naszego mięsa.
  • Na patelnię wlewamy śmietankę 30 %, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos śmietanowy zagęści się i zostanie częściowo wchłonięty. Gotowe mięso z sosem nakładamy na talerzyk z porcją ryżu.

2 komentarze

  1. gotujębolubię

    obłędne danie, por uwalnia przepyszny smak – sos śmietankowy dzięki niemu nie wymaga praktycznie przypraw

  2. Chyba nigdy nie jadłam lepszego obiadu, dziękuję proste pesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*