Przepis | Strona główna | Dania główne | Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika

Klopsiki z mielonego mięsa pieczone w piekarniku. Naczynie żaroodporne wypełnione pulpecikami obficie zanurzonymi w koperkowym sosie. Jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa z indyka. Niewielkie pulpety z delikatnego mięsa indyka, uatrakcyjnione koperkowym smakiem.

Obiad z piekarnika, bez smażenia na tłuszczu i bez pryskającego po kuchni gorącego oleju. Rodzaj prostej, nieskomplikowanej kuchni polskiej, jednogarnkowej i oszczędzającej czas.

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z piekarnika

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z piekarnika

4 z 51 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Pulpeciki z mięsa mielonego z indyka, z sosem koperkowym. Zapieczone w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PULPECIKI Z INDYKA
  • 500 g 500 mięsa mielonego z indyka

  • 1 1 jajko z chowu ekologicznego

  • 2 2 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej

  • 1 1 cebula

  • odrobina oleju rzepakowego

  • 1/2 pęczka 1/2 posiekanego koperku

  • sól i grubo mielony pieprz

  • SOS KOPERKOWY
  • 500 ml 500 mleka

  • 1/2 pęczka 1/2 posiekanego koperku

  • 2 łyżki 2 masła

  • 1 czubata łyżka 1 mąki pszennej

  • sól, grubo mielony pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

  • PULPECIKI
  • Cebulkę poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni przesmarowanej odrobiną oleju i przestudź.
  • Mięso mielone z indyka, smażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, zieleninę i przyprawy wymieszaj w dłoniach, dokładnie przeciskając przez palce.
  • Uformuj z masy maleńkie pulpeciki i układaj je na dnie naczynia żaroodpornego.
  • SOS KOPERKOWY
  • W rondelku rozpuść masło. Do płynnego masła wsyp mąkę pszenną, mieszając podgrzewaj 2 minuty dla sparzenia mąki. W efekcie otrzymasz tak zwaną zasmażkę.
  • Rondelek zdejmij z palnika i bezpośrednio do zasmażki dolej mleko. Ponownie ustaw na palniku i podgrzewaj do lekkiego zagęszczenia sosu.
  • Zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekany koperek.
  • Gotowym sosem zalej pulpeciki umieszczone w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*