Malutkie pulpeciki z mięsa indyka. Możliwość usmażenia ich na patelni z tłuszczem lub na parze w wersji zdrowszej. Można zjeść je same z ziemniakami lub wrzucić do makaronu z sosem. Z pewnością zasmakują dzieciom, ponieważ są soczyste i naprawdę smaczne.
Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem
Porcje
20
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
130
kcalSzybkie klopsiki z mięsa mielonego – bardzo soczyste. Idealne do ziemniaczków lub frytek, a także jako dodatek do makaronu z sosem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mięsa mielonego z indyka
kilka gałązek szczypiorku
1 1 czerwona cebula
1 1 jajko od szczęśliwej kury
1 ząbek 1 czosnku
3 bu 3 bułki tartej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone rozgniatamy ręcznie lub przy pomocy widelca, do powstania papki.
- Czerwoną cebulę i szczypiorek szatkujemy w drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki przepisu łączymy ze sobą równomiernie. Następnie formujemy w niewielkie kulki.
- Smażymy kilka minut na patelni z rozgrzanym olejem. Od czasu do czasu pulpety poobracać, by przyrumieniły się lekko z każdej strony (jednak nie mogą się przypalić bo będą gorzkie!). Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maślePulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika
Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowym
Indyk w sosie porowo śmietanowym z ryżem
Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi
Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym
super, można podawać je na wiele sposobów
polecam! bardzo fajne klopsiki j mają wyrazisty smak
Fajny i prosty przepis