Przepis | Strona główna | Dania główne | Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem
Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem

Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem

Malutkie pulpeciki z mięsa indyka. Możliwość usmażenia ich na patelni z tłuszczem lub na parze w wersji zdrowszej. Można zjeść je same z ziemniakami lub wrzucić do makaronu z sosem. Z pewnością zasmakują dzieciom, ponieważ są soczyste i naprawdę smaczne.

Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem

Klopsiki z mięsa mielonego z indyka ze szczypiorkiem

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Szybkie klopsiki z mięsa mielonego – bardzo soczyste. Idealne do ziemniaczków lub frytek, a także jako dodatek do makaronu z sosem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • kilka gałązek szczypiorku

  • 1 czerwona cebula

  • 1 jajko od szczęśliwej kury

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 bu bułki tartej

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone rozgniatamy ręcznie lub przy pomocy widelca, do powstania papki.
  • Czerwoną cebulę i szczypiorek szatkujemy w drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki przepisu łączymy ze sobą równomiernie. Następnie formujemy w niewielkie kulki.
  • Smażymy kilka minut na patelni z rozgrzanym olejem. Od czasu do czasu pulpety poobracać, by przyrumieniły się lekko z każdej strony (jednak nie mogą się przypalić bo będą gorzkie!). Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

3 komentarze

  1. super, można podawać je na wiele sposobów

  2. jadłonomia

    polecam! bardzo fajne klopsiki j mają wyrazisty smak

  3. Fajny i prosty przepis

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*