Jogurt grecki

Jogurt grecki to jogurt, który został przecedzony w celu usunięcia większości serwatki, co daje gęstszą konsystencję niż zwykły jogurt bez przecedzania, zachowując jednocześnie charakterystyczny kwaśny smak jogurtu. Uznawany jest za korzystny dla zdrowia i figury. Jest gęsty i kremowy.

Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest składnikiem jednego z dań narodowych Bułgarii. Zawiera witaminę B12, probiotyki, białko, wapń i jod. Zmniejsza ryzyko osteoporozy, wzmacnia kości,daje uczucie sytości i redukuje napady głodu, przyspiesza metabolizm, przywraca zdrową równowagę bakteryjną w jelitach, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia humor oraz pomaga w budowie masy mięśniowej.Szczepy bakterii, które znajdują się w jogurtach greckich przeciwdziałają zakażeniom układu moczowego. Jogurt grecki jest polecany zwłaszcza przy zakażeniach grzybiczych .

Jogurt grecki można spożywać jako przekąskę, na słodko lub jako dodatek do dań i sałatek. Można stosować go zamiast majonezu lub tłustej śmietany.

Przepis na danie z jogurtu greckiego