Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia
Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia

Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia

Lekki jak chmurka sernik chałwowy na zimno. To jeden z tych deserów, które chętnie zajada się w upalne dni. Smak jest niepowtarzalny, przypomina sezamowe łakocie z borówkami. Ponadto największym plusem jest to, że deser nie wymaga pieczenia.

Sernik z chałwą bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsianych

5 od 20 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

250

kcal

Sernik chałwowy bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsiano sezamowych. Obłędnie pyszne połączenie lekkiego jogurtu greckiego z sezamowymi łakociami.

Składniki:

  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • 200 g ciasteczek owiano – sezamowych

  • 1 łyżka masła

  • MASA JOGURTOWA
  • 400 g jogurtu greckiego

  • 200 ml śmietanki 36 %

  • 200 g chałwy śmietankowej Odra

  • 100 g borówek amerykańskich

  • 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej


Sposób przygotowania:

  • Foremka w której przygotowałam sernik jest okrągła i ma średnicę 16 cm, jest niewielka.
  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • Ciastka owsiane i łyżkę masła wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pastę, przypominającą konsystencją masło orzechowe. Wykładamy na spód niedużej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 30 minut, do stężenia.
  • MASA JOGURTOWA
  • W misie miksera umieszczamy jogurt typu greckiego i słodką śmietankę deserową. Wkruszamy także chałwę sezamową. Blendujemy do całkowitego rozdrobnienia chałwy i połączenia składników.
  • W osobnej miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy by pozbyć się wszelkich grudek. Natychmiast przelewamy mieszankę żelatynową do masy jogurtowej i miksujemy całość na wysokich obrotach miksera.
  • Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami amerykańskimi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 100 minut, by ciasto sernik stężał i dał się kroić.

Uwagi:

  • Zamiast przygotowywania sernika chałwowego w jednej większej blaszce, można go przyrządzić także w mniejszych filiżankach lub miseczkach. Dzięki temu otrzymamy gotowe małe porcje deseru.

Jeden komentarz

  1. wakacyjnagirl

    to jest istne cudo, po prostu chałwowa bajka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*