Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia
Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia

Sernik chałwowy z jogurtem greckim bez pieczenia

Lekki jak chmurka sernik chałwowy na zimno. To jeden z tych deserów, które chętnie zajada się w upalne dni. Smak jest niepowtarzalny, przypomina sezamowe łakocie z borówkami. Ponadto największym plusem jest to, że deser nie wymaga pieczenia.

Sernik z chałwą bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsianych

4 od 23 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

250

kcal

Sernik chałwowy bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsiano sezamowych. Obłędnie pyszne połączenie lekkiego jogurtu greckiego z sezamowymi łakociami.

Składniki:

  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • 200 g ciasteczek owiano – sezamowych

  • 1 łyżka masła

  • MASA JOGURTOWA
  • 400 g jogurtu greckiego

  • 200 ml śmietanki 36 %

  • 200 g chałwy śmietankowej Odra

  • 100 g borówek amerykańskich

  • 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej


Sposób przygotowania:

  • Foremka w której przygotowałam sernik jest okrągła i ma średnicę 16 cm, jest niewielka.
  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • Ciastka owsiane i łyżkę masła wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pastę, przypominającą konsystencją masło orzechowe. Wykładamy na spód niedużej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 30 minut, do stężenia.
  • MASA JOGURTOWA
  • W misie miksera umieszczamy jogurt typu greckiego i słodką śmietankę deserową. Wkruszamy także chałwę sezamową. Blendujemy do całkowitego rozdrobnienia chałwy i połączenia składników.
  • W osobnej miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy by pozbyć się wszelkich grudek. Natychmiast przelewamy mieszankę żelatynową do masy jogurtowej i miksujemy całość na wysokich obrotach miksera.
  • Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami amerykańskimi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 100 minut, by ciasto sernik stężał i dał się kroić.

Uwagi:

  • Zamiast przygotowywania sernika chałwowego w jednej większej blaszce, można go przyrządzić także w mniejszych filiżankach lub miseczkach. Dzięki temu otrzymamy gotowe małe porcje deseru.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. wakacyjnagirl

    to jest istne cudo, po prostu chałwowa bajka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*