Lekki jak chmurka sernik chałwowy na zimno. To jeden z tych deserów, które chętnie zajada się w upalne dni. Smak jest niepowtarzalny, przypomina sezamowe łakocie z borówkami. Ponadto największym plusem jest to, że deser nie wymaga pieczenia.
Sernik z chałwą bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsianych
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
8
porcjePrzygotowanie
20
min.Chłodzenie
2
godz.Kalorie
250
kcalSernik chałwowy bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsiano sezamowych. Obłędnie pyszne połączenie lekkiego jogurtu greckiego z sezamowymi łakociami.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTECZKOWY SPÓD
200 g 200 ciasteczek owiano – sezamowych
1 łyżka 1 masła
- MASA JOGURTOWA
400 g 400 jogurtu greckiego
200 ml 200 śmietanki 36 %
200 g 200 chałwy śmietankowej Odra
100 g 100 borówek amerykańskich
4 łyżki 4 żelatyny spożywczej uniwersalnej
Sposób przygotowania:
- Foremka w której przygotowałam sernik jest okrągła i ma średnicę 16 cm, jest niewielka.
- CIASTECZKOWY SPÓD
- Ciastka owsiane i łyżkę masła wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pastę, przypominającą konsystencją masło orzechowe. Wykładamy na spód niedużej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 30 minut, do stężenia.
- MASA JOGURTOWA
- W misie miksera umieszczamy jogurt typu greckiego i słodką śmietankę deserową. Wkruszamy także chałwę sezamową. Blendujemy do całkowitego rozdrobnienia chałwy i połączenia składników.
- W osobnej miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy by pozbyć się wszelkich grudek. Natychmiast przelewamy mieszankę żelatynową do masy jogurtowej i miksujemy całość na wysokich obrotach miksera.
- Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami amerykańskimi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 100 minut, by ciasto sernik stężał i dał się kroić.
Uwagi:
- Zamiast przygotowywania sernika chałwowego w jednej większej blaszce, można go przyrządzić także w mniejszych filiżankach lub miseczkach. Dzięki temu otrzymamy gotowe małe porcje deseru.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
to jest istne cudo, po prostu chałwowa bajka