Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Zimny sernik borówkowy na jogurcie greckim
Zimny sernik borówkowy na jogurcie greckim

Zimny sernik borówkowy na jogurcie greckim

Kolejny z przepisów na sernik, tym razie w wersji lżejszej. Bazą sernika będzie jogurt typu greckiego, połączony z borówkami amerykańskimi. W smaku przypomina trochę ptasie mleczko, a trochę zimny koktajl borówkowy. Ponadto posiada zjawiskowy jagodowy odcień. Serniczek na spodzie przypominającym brownie, jednak jest to brownie ekspresowe bez pieczenia.

Sernik o którym mowa przechowujemy w lodówce i podajemy w chłodnej wersji. Dzięki czemu jest orzeźwiający i sprawdza się jako podwieczorek w upalne, letnie popołudnie.

Sernik z borówkami amerykańskimi i białą czekoladą

5 od 16 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

3

godz. 
Kalorie

210

kcal

Sernik na zimno z białą czekoladą. W smaku przypominający połączenie ptasiego mleczka i jagodowego koktajlu. Idealny deser w trakcie upalnych dni.

Składniki:

  • 350 g jogurtu typu greckiego*

  • 200 ml śmietanki deserowej 30%*

  • 300 g borówek amerykańskich (kilka borówek pozostawić do dekoracji)

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 200 g białej czekolady

  • 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • SKŁADNIKI NA CIASTECZKOWY SPÓD
  • 200 g ciastek oreo

  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

  • Serniczek przygotowałam w okrągłej niewielkiej blaszce o średnicy 16 cm. Można przygotować w większej formie, ale warto wtedy zwiększyć ilość składników.
  • SPÓD BROWNIE BEZ PIECZENIA
  • Ciastka oreo oraz masło blendujemy na papkę. Wykładamy na spód brytfanny wyścielonej papierem do pieczenia, w miarę możliwości wyrównujemy powierzchnię. Schładzamy w lodówce 30 minut, po schłodzeniu można jeszcze wygładzić powierzchnię spodu (będzie łatwiej).
  • JOGURTOWY SERNIK
  • W międzyczasie jogurt grecki, słodką śmietankę, borówki amerykańskie oraz cukier puder blendujemy. Płynna masa będzie przypominała na tym etapie borówkowy koktajl.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnku podgrzewamy wodę i wkładamy do niego mniejszy garnuszek z kostkami białej czekolady. Mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji, bez grudek.
  • Żelatynę spożywczą zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem, by żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących). Mieszamy intensywnie by pozbyć się wszelkich grudek. Jeśli grudki nie chcą się rozpuścić, mieszaninę można włożyć na kilka sekund do mikrofali.
  • Roztopioną czekoladę wlewamy do borówkowej masy – szybko mieszamy mikserem. Następnie wlewamy płynny roztwór żelatyny, żelatynę najlepiej wlewać “ciurkiem” jednocześnie miksując masę.
  • Całość wylewamy na nasz spód z ciastek oreo. Można udekorować całymi borówkami amerykańskimi. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, w tym czasie sernik ładnie stężeje.

Uwagi:

  • *Wymienione wcześniej składniki sernika, czyli jogurt typu greckiego oraz śmietana 30% najlepiej wyjąć z lodówki wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej będzie wymieszać masę z płynną czekoladą i żelatyną.

4 komentarze

  1. borówkowy sernik jest naprawdę smaczny i do tego obłędnie wygląda

  2. jaśminakłos

    Borówki i oreo brzmi jak deser marzeń

  3. najlepszy zimny sernik!

  4. zosiaczeq

    Pychota jagody biała czeko i oreo

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*