Jogurt, mleko bułgarskie to produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku oraz charakterystycznym aromacie. Otrzymywany jest z mleka w wyniku fermentacji mlekowej, podczas której następuje hydroliza białek i lipoliza tłuszczu.
Dzięki temu jest łatwiej przyswajalny przez organizm. Jogurt to wysokowartościowy produkt będący źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin A i E oraz składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, cynk, potas i jod. Jogurt naturalny likwiduje wzdęcia, obniża ciśnienie krwi, zapobiega biegunce i zaparciom, odbudowuje florę bakteryjną jelit,zmniejsza ilość złego cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega osteoporozie. W kuchni jogurt naturalny może być dodawany do zup, sosów, sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jogurt naturalny komponuje się też z deserami dla przykładu z galaretkami, zbożowymi ciastkami.
Jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka, białek mleka oraz żywych kultur bakterii, ewentualnie śmietanki. Nie należy kupować jogurtów naturalnych zawierających mleko w proszku.