Tęczowy galaretkowiec z różnokolorowymi galaretkami pokrojonymi w równą kostkę. Cząstki kolorowych galaretek zawieszone w warstwie śmietankowo – jogurtowej. Letni deser prezentujący się istnie bajecznie, nie jest ciężki jak inne pieczone ciasta z masą, dlatego świetnie sprawdza się schłodzony w upalne dni. Polecam użyć galaretki wiśniowej, truskawkowej i agrestowej – smacznie się komponują.
Galaretkowiec jogurtowo – śmietankowy z truskawkami
10
porcji30
min.2
godz.280
kcalTorcik bez pieczenia. Lekki i tęczowy galaretkowiec z śmietanką i jogurtem. Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę prezentują się bajecznie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT
4 4 jajka ściółkowe
110 g 110 zwykłego cukru
1 łyżeczka 1 cukru waniliowego
80 g 80 mąki pszennej
50 g 50 mąki ziemniaczanej
- GALARETKOWIEC
3 opakowania 3 różnokolorowych galaretek (3 x 75g)
900 ml 900 gorącej wody (300 ml na każde 1 opakowanie galaretki)
400 ml 400 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
330 g 330 zimnego gęstego jogurtu typy greckiego
40 g 40 cukru pudru
4 łyżeczki 4 żelatyny spożywczej uniwersalnej
- PONADTO
świeże truskawki
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT
- Biszkopt możesz upiec nawet dzień wcześniej. Same białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż miksując stopniowo dodawaj do puszystych białek cukier i cukier z wanilią. Miksuj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
- Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia.
- Masę biszkopta przelej do blaszki o wymiarach 25 x 30 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na 25 minut. Upieczony biszkopt odstaw najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia i odparowania wody.
- Wystudzony biszkopt obróć spodem do góry. Spód biszkoptu będzie miększy i łatwiej będzie chłonął poncz. Nasącz go mieszaniną soku z połowy cytryny, 50 ml wody i 2 łyżeczek zwykłego cukru. Nasączony ponczem biszkopt nie będzie taki suchy.
- WARSTWA GALARETKOWA
- Każdą galaretkę rozpuść w miseczkach z 300 ml świeżo zagotowanej gorącej wody. Przestudź i przelej do prostokątnych, plastikowych pojemniczków do przechowywania żywności. Wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeją – muszą być sztywne.
- Kiedy galaretki całkowicie zastygną, pokrój je w równą 1 centymetrową kostkę. Ponownie schowaj na chwilę do lodówki, lepiej by czekała w chłodzie na dalszy etap przepisu. Zimna galaretka zachowa pożądany kształt i lepiej zawiesi się w śmietankowo – jogurtowej masie.
- Żelatynę zalej niewielką ilością chłodnej wody i pozostaw na kilka minut do napęcznienia. Kiedy żelatyna wchłonie całą wodę i stworzy zbitą żelkę, wstaw ją na kilkanaście sekund do mikrofali w celu upłynnienia.
- Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i jogurt typu greckiego. Cały czas miksując cienką strużką wlewaj upłynnioną żelatynę.
- Do masy śmietankowo – jogurtowej energicznie wrzuć kostki schłodzonej galaretki. Nie zwlekaj gdyż śmietanka z żelatyną momentalnie zastyga.Przelej całość na biszkoptowy spód. Na wierzch torcika galaretkowego wyłóż dekoracyjnie świeże truskawki. Wstaw do lodówki na 2 godziny do całkowitego stężenia.
Uwagi:
- Zamiast pieczonego biszkoptu, dno blaszki możesz wyłożyć gotowymi okrągłymi biszkopcikami.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Galaretki z owoców leśnych obtoczone w cukrzeDelikatny biszkopt wiedeński
Galaretki z musu owocowego na agarze
Piegusek z musem borówkowym w galaretce
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Rolada biszkoptowa z całymi mandarynkami