Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Jogurtowe ciasto ucierane z porzeczkami i malinami
Jogurtowe ciasto ucierane z porzeczkami i malinami

Jogurtowe ciasto ucierane z porzeczkami i malinami

Ciasto jogurtowe nie raz spędzało mi sen z powiek. Niejednokrotnie piekąc je z różnych przepisów, nie wiedząc czemu otrzymywałam niski i tłusty w konsystencji zakalec. Często irytowałam się, gdyż wkładałam w pieczenie mnóstwo serca i najwyżej jakości składniki, a później wszystko lądowało w koszu. Piekłam zakalec za zakalcem, aż poddałam się na jakiś czas do momentu aż całkiem przypadkiem nie odkryłam czegoś.

Podzielę się z Wami moim tajnym dodatkiem do ciast wszelkiego rodzaju, dzięki któremu ciasto udaje się i jestem niezmiernie zadowolona z otrzymanego efektu. Tym składnikiem są mielone migdały, tak zwana mąka migdałowa. Dodaję je w niewielkiej ilości do wypieków zarówno biszkoptu, jak i ciasta ucieranego. Dzięki temu ciasto zachowuje idealną wilgotność. Ciasto jogurtowe z dużą zawartością jogurtu greckiego i oczywiście odrobiną mąki migdałowej, które zawsze wychodzi.

Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką i malinami

5 od 26 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

270

kcal

Miękkie i wilgotne ciasto jogurtowe z owocami lata. Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam, delikatne i długo zachowujące świeżość.

Składniki:

  • 6 jajek swojskich

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g masła

  • 300 g jogurtu greckiego

  • DODATKOWO
  • 200 g czerwonej porzeczki

  • 200 g malin

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sposób przygotowania:

  • Zarówno jajka jak i jogurt grecki powinny być w temperaturze pokojowej. Maliny i porzeczki użyte w przepisie mogą być mrożone, nie ma konieczności ich wcześniejszego rozmrażania. Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  • Masło rozpuść w małym rondelku. Pod żadnym pozorem nie gotuj go, a jedynie roztop na niewielkim gazie. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek. W misie miksera ubij same białka na sztywną puszystą pianę. Następnie cały czas ubijając, dodawaj po 1 żółtku oraz odrobinie cukru i cukru waniliowego. Miksuj na wysokich obrotach, do rozpuszczenia cukru i uzyskania puszystej jasnej masy.
  • Do masy jajecznej wlej przestudzone masło, jogurt grecki, mielone migdały oraz przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj przez chwilę na jak najniższych obrotach miksera, tylko do ujednolicenia masy i pozbycia się grudek.
  • Całość przelej na blaszkę i wyrównaj powierzchnię. Równomiernie ułóż świeże lub mrożone owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmij na blat i pozostaw do przestudzenia. Kiedy już ostygnie obsyp je cukrem pudrem. Przechowuj pod przykryciem z lnianej ściereczki, która pozwoli zachować wilgotność ciasta.

Uwagi:

  • Zarówno jajka jak i jogurt użyte w przepisie, muszą mieć temperaturę pokojową. Ta zasada jest gwarancją udanego wypieku. Zastosuj się do niej, a unikniesz zakalca.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Zawsze mam problem z jogurtowym ciastami, zawsze podchodzą tłuszczem i wychodzi tłusty zakalec. Twój przepis uratował moje ciasto, ta mąka migdałowa naprawdę działa cuda!!!!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*