Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Frozen yogurt – mrożony jogurt z owocami leśnymi
Mrożony jogurt z owocami leśnymi i bezą

Frozen yogurt – mrożony jogurt z owocami leśnymi

Frozen yogurt z owocami leśnymi i ciastkami bezowymi, jako zdrowa alternatywa dla słodkości. Niska zawartość cukru, dietetyczny jogurt i oczywiście chłodzące właściwości.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi i bezą

5 od 21 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

500

ml
Przygotowanie

20

min.
Mrożenie

3

godz. 
Kalorie

150

kcal

Lody jako zdrowy i niskokaloryczny deser? Mrożony jogurt z musem owocowym to doskonała alternatywa dla lodów. Mniejsza ilość cukru i tłuszczu.

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego

  • 50 g borówek amerykańskich lub leśnych jagód

  • 50 g truskawek

  • 50 g jeżyn

  • 50 g wiśni

  • 50 g ciasteczek bezowych

  • 3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • Owoce użyte w przepisie mogą być świeże, jak i mrożone. Jeśli używasz świeżych, umyj je dokładnie i osusz na ścierce. Truskawkom usuń szypułki, wiśnie odpestkuj za pomocą drylownicy.
  • Owoce przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Nie musisz miksować do uzyskania papki, kawałki owoców są mile widziane.
  • Do misy wlej potrzebną ilość gęstego jogurtu greckiego. Bezpośrednio do jogurtu dodaj pokruszone w rękach bezy i wsyp cukier puder. Wymieszaj mikserem lub szpatułką. Całość przelej do naczynia w którym będziesz mrozić swój jogurt.
  • Teraz dodaj zmiksowane owoce leśne i jedynie delikatnie zamieszaj. Masa jogurtowa powinna wyraźnie oddzielać się od musu owocowego. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.

Uwagi:

  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną wersję deseru, możesz pominąć ciastka bezowe.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*