Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Frozen yogurt – mrożony jogurt z owocami leśnymi
Mrożony jogurt z owocami leśnymi i bezą

Frozen yogurt – mrożony jogurt z owocami leśnymi

Frozen yogurt z owocami leśnymi i ciastkami bezowymi, jako zdrowa alternatywa dla słodkości. Niska zawartość cukru, dietetyczny jogurt i oczywiście chłodzące właściwości.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi i bezą

5 z 22 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

500

ml
Przygotowanie

20

min.
Mrożenie

3

godz. 
Kalorie

150

kcal

Lody jako zdrowy i niskokaloryczny deser? Mrożony jogurt z musem owocowym to doskonała alternatywa dla lodów. Mniejsza ilość cukru i tłuszczu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g 400 gęstego jogurtu greckiego

  • 50 g 50 borówek amerykańskich lub leśnych jagód

  • 50 g 50 truskawek

  • 50 g 50 jeżyn

  • 50 g 50 wiśni

  • 50 g 50 ciasteczek bezowych

  • 3 łyżki 3 cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • Owoce użyte w przepisie mogą być świeże, jak i mrożone. Jeśli używasz świeżych, umyj je dokładnie i osusz na ścierce. Truskawkom usuń szypułki, wiśnie odpestkuj za pomocą drylownicy.
  • Owoce przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Nie musisz miksować do uzyskania papki, kawałki owoców są mile widziane.
  • Do misy wlej potrzebną ilość gęstego jogurtu greckiego. Bezpośrednio do jogurtu dodaj pokruszone w rękach bezy i wsyp cukier puder. Wymieszaj mikserem lub szpatułką. Całość przelej do naczynia w którym będziesz mrozić swój jogurt.
  • Teraz dodaj zmiksowane owoce leśne i jedynie delikatnie zamieszaj. Masa jogurtowa powinna wyraźnie oddzielać się od musu owocowego. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.

Uwagi:

  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną wersję deseru, możesz pominąć ciastka bezowe.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*