Frozen yogurt z owocami leśnymi i ciastkami bezowymi, jako zdrowa alternatywa dla słodkości. Niska zawartość cukru, dietetyczny jogurt i oczywiście chłodzące właściwości.
Mrożony jogurt z owocami leśnymi i bezą
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość
500
mlPrzygotowanie
20
min.Mrożenie
3
godz.Kalorie
150
kcalLody jako zdrowy i niskokaloryczny deser? Mrożony jogurt z musem owocowym to doskonała alternatywa dla lodów. Mniejsza ilość cukru i tłuszczu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
400 g 400 gęstego jogurtu greckiego
50 g 50 borówek amerykańskich lub leśnych jagód
50 g 50 truskawek
50 g 50 jeżyn
50 g 50 wiśni
50 g 50 ciasteczek bezowych
3 łyżki 3 cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Owoce użyte w przepisie mogą być świeże, jak i mrożone. Jeśli używasz świeżych, umyj je dokładnie i osusz na ścierce. Truskawkom usuń szypułki, wiśnie odpestkuj za pomocą drylownicy.
- Owoce przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Nie musisz miksować do uzyskania papki, kawałki owoców są mile widziane.
- Do misy wlej potrzebną ilość gęstego jogurtu greckiego. Bezpośrednio do jogurtu dodaj pokruszone w rękach bezy i wsyp cukier puder. Wymieszaj mikserem lub szpatułką. Całość przelej do naczynia w którym będziesz mrozić swój jogurt.
- Teraz dodaj zmiksowane owoce leśne i jedynie delikatnie zamieszaj. Masa jogurtowa powinna wyraźnie oddzielać się od musu owocowego. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Uwagi:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną wersję deseru, możesz pominąć ciastka bezowe.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku