Frozen yogurt z owocami leśnymi i ciastkami bezowymi, jako zdrowa alternatywa dla słodkości. Niska zawartość cukru, dietetyczny jogurt i oczywiście chłodzące właściwości.
Mrożony jogurt z owocami leśnymi i bezą
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Ilość
500
mlPrzygotowanie
20
min.Mrożenie
3
godz.Kalorie
150
kcalLody jako zdrowy i niskokaloryczny deser? Mrożony jogurt z musem owocowym to doskonała alternatywa dla lodów. Mniejsza ilość cukru i tłuszczu.
Składniki:
400 g gęstego jogurtu greckiego
50 g borówek amerykańskich lub leśnych jagód
50 g truskawek
50 g jeżyn
50 g wiśni
50 g ciasteczek bezowych
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Owoce użyte w przepisie mogą być świeże, jak i mrożone. Jeśli używasz świeżych, umyj je dokładnie i osusz na ścierce. Truskawkom usuń szypułki, wiśnie odpestkuj za pomocą drylownicy.
- Owoce przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem. Nie musisz miksować do uzyskania papki, kawałki owoców są mile widziane.
- Do misy wlej potrzebną ilość gęstego jogurtu greckiego. Bezpośrednio do jogurtu dodaj pokruszone w rękach bezy i wsyp cukier puder. Wymieszaj mikserem lub szpatułką. Całość przelej do naczynia w którym będziesz mrozić swój jogurt.
- Teraz dodaj zmiksowane owoce leśne i jedynie delikatnie zamieszaj. Masa jogurtowa powinna wyraźnie oddzielać się od musu owocowego. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Uwagi:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną wersję deseru, możesz pominąć ciastka bezowe.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Domowy jogurt kawowy z mleka świeżegoNajlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami
Knedle nadziane całymi owocami
Smaczne ulubione owoce pod kruszonką
Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami
Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce