Kasza manna

Kasza manna to także grysik to drobnoziarnista kasza otrzymywana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Otrzymywana jest przez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak.

Dodatkowo jest drobnoziarnista i sypka. Zawiera małe ilości białka, błonnika, witamin z grupy B oraz fosfor, jod, żelazo i miedź. Jest produktem lekkostrawnym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób z chorobami układu pokarmowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i trawienny. Obecne w niej minerały są potrzebne do utrzymania prawidłowego stanu kości i skóry, uczestniczą w procesach metabolicznych, produkcji przeciwciał, hemoglobiny, enzymów i hormonów. Jest dosyć tucząca i ma wysoki indeks glikemiczny, podnoszący poziom cukru we krwi.

Kasza manna doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek: śniadanie czy deser, jak również jako zagęszczacz oraz dodatek do przygotowywania potraw. Można z niej przygotować zupę mleczna, kleik lub mus oraz użyć jako zamiennik bułki tartej lub mąki do posypania formy do pieczenia ciasta. Służy też do zagęszczenia zup, sosów lub kremów.

Zobacz ciekawe przepisy na grysik