Kasza manna to także grysik to drobnoziarnista kasza otrzymywana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Otrzymywana jest przez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak.
Dodatkowo jest drobnoziarnista i sypka. Zawiera małe ilości białka, błonnika, witamin z grupy B oraz fosfor, jod, żelazo i miedź. Jest produktem lekkostrawnym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób z chorobami układu pokarmowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i trawienny. Obecne w niej minerały są potrzebne do utrzymania prawidłowego stanu kości i skóry, uczestniczą w procesach metabolicznych, produkcji przeciwciał, hemoglobiny, enzymów i hormonów. Jest dosyć tucząca i ma wysoki indeks glikemiczny, podnoszący poziom cukru we krwi.
Kasza manna doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek: śniadanie czy deser, jak również jako zagęszczacz oraz dodatek do przygotowywania potraw. Można z niej przygotować zupę mleczna, kleik lub mus oraz użyć jako zamiennik bułki tartej lub mąki do posypania formy do pieczenia ciasta. Służy też do zagęszczenia zup, sosów lub kremów.