Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym

Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie z nasączenia.

To jedno z tych ciast, którego smaku się nie zapomina nigdy. Ciasto podwójnie mleczne, bez masy i bez owocowych dodatków. Grudki kaszy mannej tworzą przyjemną strukturę i dodatkowo chłoną jak gąbka słodki, mleczny poncz. Przyznam, że mnie efekt bardzo pozytywnie zaskoczył i zachwycił.

Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches

5 z 39 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO GRYSIKOWE
  • 4 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 150 g 150 cukru drobnego, do wypieków

  • 100 g 100 masła

  • 250 ml 250 mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 200 g 200 mąki pszennej

  • 100 g 100 kaszy mannej (grysiku)

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka 1 sody oczyszczonej

  • PONCZ MLECZNY
  • 1 puszka 1 mleka skondensowanego słodzonego

  • 200 ml 200 mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

  • CIASTO GRYSIKOWE
  • Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotuj stalową blaszkę o wymiarach około 25 x 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni.
  • Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiej przez sito. Wymieszaj je z kaszą manną. Mieszankę suchych składników odstaw na bok.
  • W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Nie gotuj zbyt długo, jedynie do upłynnienia masła na niewielkiej mocy palnika. Zdejmij z palnika i odstaw do szybkiego ostudzenia – np. poprzez wstawienie rondelka do zlewu z zimną wodą. Po wystudzeniu wkrop olejek waniliowy.
  • W misie miksera ubij białka na pianę. Do sztywnych białek stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Ucieraj na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnego koglu moglu.
  • Do masy jajecznej dodaj w dwóch turach suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kaszę manną) oraz mokre składniki (masło z mlekiem + wanilia). Zmiksuj jedynie do połączenia składników, by nie utracić puszystości masy. Gotową masę przelej do blaszki i piecz w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij i jeszcze ciepłe podziurkuj wykałaczką.
  • PONCZ MLECZNY
  • Mleko skondensowane wymieszaj ze zwykłym mlekiem i olejkiem waniliowym. Najlepiej zrób to w naczyniu z dziubkiem, z którego łatwiej będzie polewać ciasto.
  • Podziurkowane ciasto po troszku polewaj ponczem. Wlej około 50 ml i daj ciastu odpocząć i wchłonąć płyn. Gdy zauważysz że poncz został wsiąknięty, polej kolejną porcję. Nasączone ciasto wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Uwagi:

  • Do przygotowania przepisu użyj stalowej blaszki, która nie zmienia smaku nasączonego ciasta. Blacha aluminiowa może dawać nieprzyjemny posmak.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Ciastko jest nasączone mlekiem skondensowanym. Kleiste i wciągające – aż chce się oblizać talerz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*