Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym
Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym

Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie, powstałe w wyniku nasączania ciasta.

To jedno z tych ciast, którego smaku się nie zapomina nigdy. Ciasto potrójnie mleczne, bez masy i bez owocowych dodatków. Grudki kaszy mannej tworzą przyjemną strukturę i dodatkowo chłoną jak gąbka słodki, mleczny poncz. Przyznam, że mnie efekt bardzo pozytywnie zaskoczył i zachwycił.

Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches

5 od 31 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne.

Składniki:

  • CIASTO GRYSIKOWE
  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 150 g cukru drobnego, do wypieków

  • 100 g masła

  • 250 g mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g kaszy mannej (grysiku)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • PONCZ MLECZNY
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

  • 100 ml mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego


Sposób przygotowania:

  • CIASTO GRYSIKOWE
  • Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotuj stalową blaszkę o wymiarach około 25 x 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni.
  • Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiej przez sito. Wymieszaj je z kaszą manną. Mieszankę suchych składników odstaw na bok.
  • W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Nie gotuj zbyt długo, jedynie do upłynnienia masła na niewielkiej mocy palnika. Zdejmij z palnika i odstaw do szybkiego ostudzenia – np. poprzez wstawienie rondelka do zlewu z zimną wodą. Po wystudzeniu wkrop olejek waniliowy.
  • W misie miksera ubij białka na pianę. Do sztywnych białek stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Ucieraj na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnego koglu moglu.
  • Do masy jajecznej dodaj w dwóch turach suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kaszę manną) oraz mokre składniki (masło z mlekiem + wanilia).
  • Zmiksuj jedynie do połączenia składników, by nie utracić puszystości masy. Gotową masę przelej do blaszki i piecz w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij i jeszcze ciepłe podziurkuj wykałaczką.
  • PONCZ MLECZNY
  • Mleko skondensowane wymieszaj ze zwykłym mlekiem i olejkiem waniliowym. Najlepiej zrób to w naczyniu z dziubkiem, z którego łatwiej będzie polewać ciasto.
  • Podziurkowane ciasto po troszku polewaj ponczem. Wlej około 50 ml i daj ciastu odpocząć i wchłonąć płyn. Gdy zauważysz że poncz został wsiąknięty, polej kolejną porcję.
  • Nasączone ciasto wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Uwagi:

  • Do przygotowania przepisu użyj stalowej blaszki, która nie zmienia smaku nasączonego ciasta. Blacha aluminiowa może dawać nieprzyjemny posmak.

Jeden komentarz

  1. Ciastko jest nasączone mlekiem skondensowanym. Kleiste i wciągające – aż chce się oblizać talerz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*