Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną

Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną

Uwielbiam ciasta ucierane za ich puszystą i miękką strukturę. Wystarczą sezonowe owoce i odrobina cukru pudru, do stworzenia uniwersalnego smakołyku. W dzisiejszym przepisie prezentuję placek z dodatkiem grysiku i kefiru, delikatny w smaku. Sprawdzi się nawet jako słodkie śniadanie.

Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną i kefirem

5 z 21 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Grysikowe ciasto z kaszą manną i kefirem. Ciasto ucierane z wiśniami, prószone cukrem pudrem. Placek z grysikiem idealny na śniadanie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 jajka z chowu ekologicznego

  • 150 g 150 cukru drobnego do wypieków

  • 1 szklanka 1 grysiku (kaszy mannej)

  • 1 szklanka 1 mąki pszennej

  • 2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia

  • 200 ml 200 kefiru

  • 80 g 80 roztopionego, ostudzonego masła

  • DODATKOWO
  • 300 g 300 wiśni wydrylowanych

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczone w garnuszku należy przestudzić. Przygotuj blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Przygotuj suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj kaszę manną i wymieszaj.
  • Do misy miksera wbij białka jaj i ubij na sztywno. Następnie porcjami dodawaj cukier i żółta, utrzyj masę na kogel mogel.
  • Dodaj płynne masło, kefir oraz pozostałą mieszankę suchych składników. Zmiksuj na niewielkich obrotach miksera jedynie do połączenia składników.
  • Masę przelej na blaszkę. Na wierzchu ułóż wiśnie pozbawione pestek. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić, zmniejsz temperaturę o 10 stopni.
  • Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia. Oprósz cukrem pudrem. Placek po wystudzeniu najlepiej przechowuj przykryty ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. cherrygirl

    grysikowe z kaszą manna kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. upiekłam je z mrożonymi czereśniami i też wyszło pysznie. polecam wszystkim

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*