Uwielbiam ciasta ucierane za ich puszystą i miękką strukturę. Wystarczą sezonowe owoce i odrobina cukru pudru, do stworzenia uniwersalnego smakołyku. W dzisiejszym przepisie prezentuję placek z dodatkiem grysiku i kefiru, delikatny w smaku. Sprawdzi się nawet jako słodkie śniadanie.
Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną i kefirem
12
kawałków20
min.40
min.210
kcalGrysikowe ciasto z kaszą manną i kefirem. Ciasto ucierane z wiśniami, prószone cukrem pudrem. Placek z grysikiem idealny na śniadanie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
3 3 jajka z chowu ekologicznego
150 g 150 cukru drobnego do wypieków
1 szklanka 1 grysiku (kaszy mannej)
1 szklanka 1 mąki pszennej
2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia
200 ml 200 kefiru
80 g 80 roztopionego, ostudzonego masła
- DODATKOWO
300 g 300 wiśni wydrylowanych
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczone w garnuszku należy przestudzić. Przygotuj blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Przygotuj suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj kaszę manną i wymieszaj.
- Do misy miksera wbij białka jaj i ubij na sztywno. Następnie porcjami dodawaj cukier i żółta, utrzyj masę na kogel mogel.
- Dodaj płynne masło, kefir oraz pozostałą mieszankę suchych składników. Zmiksuj na niewielkich obrotach miksera jedynie do połączenia składników.
- Masę przelej na blaszkę. Na wierzchu ułóż wiśnie pozbawione pestek. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić, zmniejsz temperaturę o 10 stopni.
- Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia. Oprósz cukrem pudrem. Placek po wystudzeniu najlepiej przechowuj przykryty ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
grysikowe z kaszą manna kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. upiekłam je z mrożonymi czereśniami i też wyszło pysznie. polecam wszystkim