Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną
Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną

Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną

Uwielbiam ciasta ucierane za ich puszystą i miękką strukturę. Wystarczą sezonowe owoce i odrobina cukru pudru, do stworzenia uniwersalnego smakołyku. W dzisiejszym przepisie prezentuję placek z dodatkiem grysiku i kefiru, delikatny w smaku. Sprawdzi się nawet jako słodkie śniadanie.

Grysikowe ciasto ucierane z wiśniami z kaszą manną i kefirem

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Grysikowe ciasto z kaszą manną i kefirem. Ciasto ucierane z wiśniami, prószone cukrem pudrem. Placek z grysikiem idealny na śniadanie.

Składniki:

  • 3 jajka z chowu ekologicznego

  • 150 g cukru drobnego do wypieków

  • 1 szklanka grysiku (kaszy mannej)

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml kefiru

  • 80 g roztopionego, ostudzonego masła

  • DODATKOWO
  • 300 g wiśni wydrylowanych

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczone w garnuszku należy przestudzić. Przygotuj blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Przygotuj suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj kaszę manną i wymieszaj.
  • Do misy miksera wbij białka jaj i ubij na sztywno. Następnie porcjami dodawaj cukier i żółta, utrzyj masę na kogel mogel.
  • Dodaj płynne masło, kefir oraz pozostałą mieszankę suchych składników. Zmiksuj na niewielkich obrotach miksera jedynie do połączenia składników.
  • Masę przelej na blaszkę. Na wierzchu ułóż wiśnie pozbawione pestek. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić, zmniejsz temperaturę o 10 stopni.
  • Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia. Oprósz cukrem pudrem. Placek po wystudzeniu najlepiej przechowuj przykryty ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie.

Jeden komentarz

  1. grysikowe z kaszą manna kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. upiekłam je z mrożonymi czereśniami i też wyszło pysznie. polecam wszystkim

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*