Kasza orkiszowa jest produkowana z odmiany pszenicy zwanej orkiszem. Wyróżnia się słodkim posmakiem i obecnością w aromacie delikatnych nut orzechowych. Zawiera witaminy A, D, PP i E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: selen, wapń, miedź, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Kasza orkiszowa reguluje pracę hormonów, wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia krążenie krwi, zapobiega anemii, chroni przed miażdżycą, poprawia samopoczucie, ma działanie antydepresyjne, obniża poziom złego cholesterolu, przyspiesza metabolizm oraz reguluje przemianę materii. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Można przygotować z niej owsianki, zupy, kotlety rybne, sałatki, wegańskie leczo, albo zastąpić nią ziemniaki.
Nadaje się do wykorzystania jako składnik farszów, również pierogów, krokietów czy gołąbków. Przygotowanie kaszy orkiszowej wymaga nieco więcej czasu. Przed ugotowaniem należy ją moczyć przez kilka godzin, a najlepiej pozostawić w wodzie na całą noc.