Przepis | Strona główna | Dania główne | Gulasz warzywny z sercami drobiowymi
Gulasz warzywny z sercami drobiowymi

Gulasz warzywny z sercami drobiowymi

Od dziecka uwielbiałam drobiowe kurze serduszka, mając kilka lat pewnie nie zdawałam sobie sprawy skąd właściwie biorą się te serca. Myślę że gdyby nie przyzwyczajenie do ich jedzenia od czasów dzieciństwa, pewnie nie jadałabym ich teraz tak chętnie.

Gulasz zawiera w swoim sosie mnóstwo warzyw, które wysycają i tworzą jego smak. Apetyczny odcień zupy gulaszowej i jej zapach + zdrowa kasza orkiszowa tworzą przepyszny, swojski obiad.

Zobacz również inne nasze gulaszowe propozycje jak gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej, węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką, gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana albo francuska wersja czyli ratatouille – gulasz warzywny ratatuj.

Zupa gulaszowa z serduszkami kurzymi i warzywami

5 od 8 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

150

kcal

Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową.

Składniki:

  • 500 g serduszek kurzych

  • 1 papryka pomarańczowa

  • 1 większa marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 żółta cebula

  • 300 ml gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego

  • sól, duża ilość mielonego pieprzu

  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki

  • 50 ml śmietanki 30 %

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 1 torebeczka kaszy orkiszowej


Sposób przygotowania:

  • Serduszka kurcząt umyj dokładnie chłodną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą nieco ponad poziom mięsa i doprowadź jedynie do zagotowania. Wylej wodę, przepłukaj serduszka, pozbędziesz się w ten sposób szumowin i nieprzyjemnego zapachu.
  • Cebulkę poszatkuj drobno, marchew i pietruszkę pokrój w talarki, paprykę w kosteczkę. W garnku z rozgrzanym olejem zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i serduszka drobiowe.
  • Wlej gorący rosół i gotuj całość przez 40 minut do miękkości, jarzyny powinny się praktycznie rozgotować zabarwiając sos na pomarańczowy odcień.
  • W śmietance 30 % rozmieszaj mąkę, pozbywając się jakichkolwiek grudek. Mieszankę wlej do gotującego się gulaszu, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilę aż sos się zagęści. Pod koniec dopraw do smaku przyprawami na pikantnie. Podawaj z kaszą orkiszową ugotowaną w osolonym wrzątku przez 12 minut.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*