Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, czasem przekształcone w siewki. Kiełki otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin są wykorzystywane jako produkt spożywczy. Ze względu na duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych, wytwarzanych podczas procesu kiełkowania, są cennym elementem diety. W ich wnętrzu kryją się witaminy A, C, E, K i z grupy B i błonnik.
Rośliny we wczesnej fazie wzrostu dostarczają także żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas i cynk. Kiełki regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom, wspierają działanie układu immunologicznego, poprawiają procesy trawienne, wspomaga usuwanie złego cholesterolu, wywierają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci oraz niwelują szkodliwe oddziaływanie wolnych rodników na organizm. W kiełkach znajduje się niewiele kalorii, dlatego bardzo często włącza się je do diet odchudzających.
Większość kiełków należy jeść na surowo, ponieważ w tej postaci zachowują najwięcej składników odżywczych. Najlepiej sięgać po nie codziennie. Są również bardzo smaczne, dlatego warto dodawać je do sałatek, past, kanapek, doprawiać nimi surówki, komponować z wędlinami, serami twarogowymi czy dipami.