Przepis | Strona główna | Dania główne | Pad Thai z makaronem ryżowym i krewetkami
Pad Thai z makaronem ryżowym i krewetkami

Pad Thai z makaronem ryżowym i krewetkami

Pad Thai to popularne danie uliczne kuchni tajskiej. W Tajlandii można zjeść je praktycznie na każdym rogu. Podstawowymi składnikami dania jest makaron ryżowy, tofu i kiełki. Natomiast pozostałe składniki ulegają modyfikacjom w zależności od upodobań i koncepcji.

Poniżej znajdziesz wariację na temat jednej z klasycznych wersji Pad Thai z krewetkami i tofu. Ważną rolę odgrywa sposób dynamicznego smażenia w WOKU by zachować wszelkie walory smakowe składników. Dlatego warto wcześniej przygotować sobie wszystkie składowe by później móc zwinnie połączyć je w jedno danie.

Przepis podstawowy na tajskie danie Pad Thai

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: TajskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

40

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Oryginalny przepis na tajskie danie kuchni ulicznej Pad Thai. Danie z makaronu ryżowego, tofu i krewetek, w przepysznym słodkawo limonkowym sosie.

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego typu wstążki

  • 200 g krewetek

  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 2 cebulki szalotki

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 100 g tofu

  • 1 szklanka kiełków fasoli mung

  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia

  • SOS
  • 3 łyżki sosu rybnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 limonki

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca

  • 1 łyżeczka płatków chilli

  • DO DEKORACJI
  • garść prażonych orzeszków ziemnych (bez soli)

  • garść posiekanego szczypiorku

  • szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania:

  • Makaron ryżowy namoczyć w wodzie przez 30 minut, do miękkości i elastyczności. Krewetki obrać z pancerzyków i odciąć ogonki, przed smażeniem warto je rozmrozić.
  • Wszystkie składniki naszego sosu wraz z sokiem wyciśniętym z 1/2 części limonki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Kryształki cukru trzcinowego powinny całkowicie się rozpuścić.
  • Czosnek oraz szalotkę pokroić na cienkie plasterki, ser tofu pokroić w kostkę. Podsmażyć je na wcześniej rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, do zeszklenia się cebulki. Warto smażyć wszystko na głębokiej i obszernej patelni typu WOK.
  • Dodać obrane krewetki i podsmażyć je z obu stron po około 2 minuty. Po tym podsmażone składniki odsuwamy na bok naszego WOKA i wbijamy 2 surowe jajka. Na patelni delikatnie je roztrzepujemy na coś w rodzaju jajecznicy.
  • Kiedy jajka zetną się już, na patelnię przekładamy makaron ryżowy oraz kiełki fasoli mung, wlewamy także nasz sos. Całość dokładnie mieszamy by wszystkie się podgrzało.
  • Gotowe danie przekładamy na talerze do serwowania. Dekorujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi, posiekanym szczypiorkiem oraz szczyptą suszonego chilli.

Uwagi:

  • Podczas smażenia Pad Thai należy ustawić większy ogień i dość dynamicznie smażyć. Smażenie powinno odbywać się szybko i intensywnie, dzięki temu wszystkie składniki zachowają chrupkie właściwości.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*