Strona główna » Zupa krem ze słonecznych pomidorów z bazylią
Zupa krem ze słonecznych pomidorów z bazylią

Zupa krem ze słonecznych pomidorów z bazylią

Krem pomidorowy to jedna z najpyszniejszych zup. To taka bogatsza wersja naszej skromnej zupy pomidorowej – która oczywiście też jest wyśmienita. Jednak pomidory w kremowej wersji są czymś więcej, zupa pachnie pomidorami dojrzewającymi w słońcu i świeżą bazylią. Zupa w efekcie ma gęstszą konsystencję, bardziej sycącą i ten włoski smak.

Pamiętajmy by używać składników najlepszej jakości, dzięki czemu smak naszej zupy będzie wyraźny. Całość gotujemy w garnku z grubym dnem lub na specjalnej podkładce do gotowania – by uniknąć przypalenia.

Zupa krem ze słonecznych pomidorów z bazylią

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

110

kcal

Aksamitna zupa typu krem z pomidorów malinowych, podana z keksem gęstej śmietanki i prażonymi płatkami migdałów. Doskonała i przepyszna!

Składniki:

  • 1 litr bulionu

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • kilka listków świeżej bazylii

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki oliwy

  • odrobina przyprawy suszonego chilli

  • sól i pieprz

  • OPCJONALNIE DO PODANIA
  • kiełki

  • tarty parmezan

  • prażone płatki migdałów

  • gęsta śmietana

Sposób przygotowania:

  • Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Dusimy na odrobinie oleju przez chwilkę, uważając by nie zbrązowiał ani nie przypalił się.
  • Dodajemy obraną cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Pomidory sparzone wrzątkiem obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z czosnkiem i cebulą. Gotujemy tą mieszaninę około 30 minut – najlepiej w garnku z grubym dnem by uniknąć przypalenia. Czas gotowania pozwoli na zagęszczenie się naszego sosu pomidorowego.
  • Gdy passata pomidorowa nabierze już odpowiedniej gęstości, zalewamy ją gorącym bulionem. Doprawiamy chilli, solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • Wlewamy śmietankę 30% i blendujemy naszą zupę na aksamitny krem. Podajemy udekorowane parmezanem, prażonymi płatkami migdałów oraz kleksem z gęstej śmietany. Możemy podawać również udekorowaną kiełkami.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. uwielbiam tą zupę. pasują do niej chipsy z boczku

  2. kuchareczka44

    bardzo aromatyczna i aksamitna zupa

  3. Szukałam przepisu na zupę krem i ta wychodzi pyszna!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*