Przepis | Strona główna | Sałatki | Kiełki rzodkiewki hodowane w słoiku
Kiełki rzodkiewki hodowane w słoiku

Kiełki rzodkiewki hodowane w słoiku

Ulubione i najczęściej wybierane kiełki rzodkiewki. Zamiast kupować gotowe kiełki w sklepie, wyhoduj je samodzielnie w słoiku ze specjalnych nasion na kiełki. W 3 dni uzyskasz soczyste, jędrne kiełki o delikatnie pikantnym posmaku. Kiełki wykorzystasz na kanapkę nadając jej wyrazistszego smaku lub jako samodzielną, zdrową przekąskę.

W kiełkach w zależności od rodzaju magazynowane jest to co najlepsze: witaminy, białko, błonnik, mikroelementy. Zawierają większą ilość stężonych dobroczynnych składników, niż rośliny i warzywa, które wyrastają z nich później.

Nasiona rzodkiewki – kiełki ze słoika

5 od 5 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

min.
Kalorie

40

kcal

Jak wyhodować domowe kiełki rzodkiewki w słoiku? Potrzebujesz tylko kilku podstawowych rzeczy i oczywiście nasion na kiełki.

Składniki:

  • 1 torebeczka nasion rzodkiewki na kiełki

  • chłodna woda

  • 1 słoik o pojemności 300 ml, wyparzony wrzątkiem, bez zakrętki

  • kawałek gazy bawełnianej

  • gumka recepturka


Sposób przygotowania:

  • Nasionka kiełków wsyp do słoika i zalej chłodną wodą nieco ponad poziom nasion. Nie zakręcaj słoika pokrywką, zamiast wieczka nałóż 1 warstwę gazy i przymocuj solidnie gumką recepturką. Odstaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie zawartość wody wylej, przecedzając przez gazę. Nasiona przepłukaj 2 – 3 razy, nie zdejmując gazy.
  • Ostatecznie wylej całą wodę. Słoik z nasionami okryty gazą wstaw do lodówki na 2 – 3 dni, aż nasionka dorodnie wykiełkują na długość 3 cm. W ciągu tych dni staraj się 2 razy dziennie przepłukać nasiona wodą (dostarczając im pożywienie) i odcedzić.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*