Kiwi

Kiwi to jadalne owoce kilku gatunków aktinidii, w szczególności aktinidii chińskiej i smakowitej. Pochodzą z południowo-wschodniej Azji. Popularność w Europie zdobyła w latach 50 XX wieku. Dawniej nazywana była agrestem chińskim.

Charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem, a w przypadku bardziej dojrzałych owoców jest już lekko słodkie. Zawiera witaminy C i E oraz witaminy z grupy B, polifenole, błonnik, kwas foliowy, oraz potas, fosfor, wapń cynk i magnez. Są niskokaloryczne i dlatego są odpowiednie dla osób odchudzających się. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, obniża ryzyko zawału serca, wzmacnia pamięć, chroni wzrok, obniża poziom cholesterolu, łagodzi objawy astmy, redukuje dolegliwości układu pokarmowego, ma właściwości moczopędne, pomaga w zaparciach, kontroluje ciśnienie krwi, wspiera pracę nerek oraz dobrze wpływa na układ kostny. Można spożywać go zjadając miąższ łyżeczką. Nie powinno się dodawać go do galaretki ze względu na enzymy, które sprawią, że galaretka nie stężeje.

Można stosować go również do marynowania mięs, sałatek owocowych, jako dodatek do deserów oraz płatków śniadaniowych lub owsianki. Ze względu na bogate wartości odżywcze kiwi znalazło zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się go do produkcji szamponów, żeli do kąpieli i balsamów.

Przepisy kulinarne z owocem kiwi: