Bezowy Eton Mess z miniaturowym kiwi

Bezowy Eton Mess z miniaturowym kiwi

Znany angielski deser bezowy Eton Mess przygotowany z mini kiwi. Śmietankowy warstwowy deser z pokruszonymi ciastkami bezowymi i musem kiwi.

W zeszłym roku po raz pierwszy trafiłam w sklepie na owoce mini kiwi. Wtedy udało mi się kupić je tylko jeden jedyny raz w Lidlu. W tym roku mini kiwi można dostać w większości dobrze zaopatrzonych marketów, m.in. w Lidlu, Biedronce i Kauflandzie. Owoce smakują jak dojrzałe kiwi, zjadamy je ze skórką ponieważ jest miękka i w przeciwieństwie do zwykłego kiwi nie ma meszku. Mini kiwi mają wielkość agrestu, przez to są niezwykle urocze i interesujące.

Deser Eton Mess z bezami i mini kiwi

5.0 z 18 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: AngielskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

desery
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

130

kcal

Eton Mess – kultowy deser w wydaniu z musem kiwi i mini kiwi. Deser bezowo śmietankowy z dojrzałymi, słodkimi owocami kiwi.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 jogurtu greckiego lub naturalnego

  • 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 50 g ciastek bezowych

  • 4 kiwi zwykłe, dojrzałe

  • 200 g mini kiwi


Sposób przygotowania:

  • Na dno każdego z 4 pucharków wlej odrobinę jogurtu greckiego lub naturalnego. Dzięki niemu deser nie będzie aż tak słodki i mulący, nabierze lekkości.
  • Zwykłe kiwi przekrój na połówki i za pomocą łyżeczki wydrąż zielony miąższ. Zblenduj go na gładki mus, jeśli jest kwaśny możesz dosłodzić go niewielką ilością cukru pudru. Połowę musu wylej na jogurt.
  • Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp do niej pokruszone ciasta bezowe i wymieszaj szpatułką. Bezową śmietankę rozłóż do pucharków.
  • Wierzch polej pozostałą częścią musu kiwi. Mini kiwi pokrój na połówki i ułóż je dekoracyjnie na wierzchu deseru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*