Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Maleńkie naleśniczki pancakes cereal z mini kiwi
Maleńkie naleśniczki jak płatki śniadaniowe

Maleńkie naleśniczki pancakes cereal z mini kiwi

Urocze maleńkie placuszki naleśnikowe wielkości płatków śniadaniowych, podane na słodko z mini kiwi i złocistą polewą z syropu klonowego. Rozkoszna i niezmiernie pożądana przekąska królująca na zagranicznych blogach kulinarnych. Rumiane miniaturowe pancakes cereal to kefirowe naleśniczki w wersji mikro.

Możesz zaserwować je na mnóstwo sposobów, podobnie jak w poniższym przepisie ze świeżymi owocami i syropem klonowym lub z płynnym masłem, oprószone cukrem pudrem. Możesz zalać je ciepłym mlekiem i jeść jak płatki śniadaniowe albo wraz z musli dodać do jogurtu naturalnego. Wersji jest mnóstwo a jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Maleńkie naleśniczki jak płatki śniadaniowe

Maleńkie naleśniczki jak płatki śniadaniowe

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Maleńkie miniaturowe naleśniczki ze świeżymi owocami i syropem klonowym. Rozkoszne kefirowe mini pancakes cereal z mini kiwi.

Składniki:

  • MINI NALEŚNICZKI
  • 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka cukru drobnego, do wypieków

  • 330 ml kefiru lub maślanki

  • 220 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • maleńka szczypta soli morskiej

  • DODATKOWO
  • masło klarowane do smażenia lub olej rzepakowy

  • mini kiwi

  • jeżyny

  • syrop klonowy


Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodaj jajka i ucieraj do uzyskania jasnej masy pozbawionej drobinek cukru.
  • Do masy dodaj suche składniki przesiane przez sito (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) oraz kefir lub maślankę zmiksuj do połączenia.
  • Patelnię przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu do smażenia i rozgrzej. Na patelnię nakładaj maleńkie kleksy ciasta naleśnikowego, możesz to robić łyżeczką lub bardziej precyzyjną silikonową tubą lub rękawek cukierniczym.
  • Kiedy miniaturowe naleśniczki zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę.
  • Przełóż do głębokich talerzyków lub misek, udekoruj pokrojonymi świeżymi owocami (użyłam połówek mini kiwi i jeżyn) oraz polej porcją syropu klonowego.

Uwagi:

  • Niektórzy zajadają miniaturowe pankejki jak płatki śniadaniowe, zalewają ciepłym mlekiem lub zajadają z jogurtem naturalnym i musli. Możesz polać je także łyżką roztopionego masła, chociaż mi zdecydowanie bardziej odpowiada złocisty syrop klonowy.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*