Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Maleńkie naleśniczki pancakes cereal z mini kiwi
Maleńkie naleśniczki jak płatki śniadaniowe

Maleńkie naleśniczki pancakes cereal z mini kiwi

Urocze maleńkie placuszki naleśnikowe wielkości płatków śniadaniowych, podane na słodko z mini kiwi i złocistą polewą z syropu klonowego. Rozkoszna i niezmiernie pożądana przekąska królująca na zagranicznych blogach kulinarnych. Rumiane miniaturowe pancakes cereal to kefirowe naleśniczki w wersji mikro.

Możesz zaserwować je na mnóstwo sposobów, podobnie jak w poniższym przepisie ze świeżymi owocami i syropem klonowym lub z płynnym masłem, oprószone cukrem pudrem. Możesz zalać je ciepłym mlekiem i jeść jak płatki śniadaniowe albo wraz z musli dodać do jogurtu naturalnego. Wersji jest mnóstwo a jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Maleńkie naleśniczki jak płatki śniadaniowe

Maleńkie naleśniczki jak płatki śniadaniowe

5 od 40 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Maleńkie miniaturowe naleśniczki ze świeżymi owocami i syropem klonowym. Rozkoszne kefirowe mini pancakes cereal z mini kiwi.

Składniki:

  • MINI NALEŚNICZKI
  • 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka cukru drobnego, do wypieków

  • 330 ml kefiru lub maślanki

  • 220 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • maleńka szczypta soli morskiej

  • DODATKOWO
  • masło klarowane do smażenia lub olej rzepakowy

  • mini kiwi

  • jeżyny

  • syrop klonowy


Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodaj jajka i ucieraj do uzyskania jasnej masy pozbawionej drobinek cukru.
  • Do masy dodaj suche składniki przesiane przez sito (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) oraz kefir lub maślankę zmiksuj do połączenia.
  • Patelnię przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu do smażenia i rozgrzej. Na patelnię nakładaj maleńkie kleksy ciasta naleśnikowego, możesz to robić łyżeczką lub bardziej precyzyjną silikonową tubą lub rękawek cukierniczym.
  • Kiedy miniaturowe naleśniczki zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę.
  • Przełóż do głębokich talerzyków lub misek, udekoruj pokrojonymi świeżymi owocami (użyłam połówek mini kiwi i jeżyn) oraz polej porcją syropu klonowego.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Niektórzy zajadają miniaturowe pankejki jak płatki śniadaniowe, zalewają ciepłym mlekiem lub zajadają z jogurtem naturalnym i musli. Możesz polać je także łyżką roztopionego masła, chociaż mi zdecydowanie bardziej odpowiada złocisty syrop klonowy.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*