Korniszon

Korniszon to marynowany w słodko-kwaśnej zalewie mały, niewyrośnięty ogórek gruntowy. Należy do produktów, które przez długi czas zachowuje swoje prozdrowotne właściwości, dlatego warto sięgać po niego szczególnie zimą i wczesną wiosną.

Charakterystyczny smak zawdzięczają dużej ilości octu, dodawanej do zalewy. Oprócz chrzanu, czosnku i kopru, niektórzy wkładają do słoików z korniszonami również kawałek marchewki. Najlepiej przygotowywać je w okresie od czerwca do końca sierpnia. Korniszony zawierają witaminy A, C, E i K1, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk. Mają pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego i immunologicznego oraz wzmacniają odporność.

Po korniszony sięgają osoby na dietach redukcyjnych, ze względu na niewielką ilość kalorii i zawartość błonnika. Idealny jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek. Są świetna bazą do sałatek. Ogórki konserwowe i korniszony to w zasadzie to samo. Różni je jedynie wielkość.

Zobacz przepis z korniszonem: