Filety śledziowe w sosie tatarskim to jedne z lepszych wariacji śledzików. Majonezowo – jogurtowy sos, z marynowanymi grzybkami i ogórkami konserwowymi + delikatne, wcześniej moczone w mleku kawałeczki śledzi. Pyszny pomysł na przygotowanie śledzi w sosie.
Filety śledziowe po tatarsku z marynowanymi grzybkami i korniszonami
1
słoik30
min.30
min.130
kcalFilety śledziowe w sosie tatarskim z ogórkiem konserwowym i marynowanymi grzybkami. Śledziki na kanapkę lub przekąskę.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 4 filety śledziowe à la matjas
200 ml 200 mleka
1 1 niewielka cebulka
2 2 ogórki konserwowe
10 sztuk 10 marynowanych grzybków lub pieczarek
2 łyżki 2 majonezu
2 g 2 gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
1 łyżeczka 1 cukru pudru
1/2 1/2 cytryny
mielony pieprz (i opcjonalnie sól)
Sposób przygotowania:
- Śledzie przełóż do naczynia, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia na 30 minut. Marynata mleczna złagodzi smak śledzi i wyciągnie nadmiar soli. Po tym mleko wylej a śledzie osusz papierowym ręcznikiem.
- Filety śledziowe pokrój w 2 centymetrowe odcinki. Ogórki konserwowe i marynowane grzybki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i poszatkuj drobno, umieść na siteczku i sparz przelewając ją wrzącą wodą.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos poprzez wymieszanie: majonezu, gęstego jogurtu, soku z połowy cytryny, cukru pudru.
- Wszystkie przygotowane składniki oprósz pieprzem i wymieszaj z sosem. Przełóż do zamykanego naczynia i odstaw do lodówki na całą noc do przegryzienia smaków. Dopiero rano spróbuj śledzików i opcjonalnie dodaj sól.
Uwagi:
- Jeśli używasz śledzi z beczki, mocz je przez 60 minut. Możesz moczyć standardowo w wodzie lub w mleku, jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowymJajka po szkocku w mięsie mielonym
Pulpety w sosie pomidorowym
Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołami
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika
Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą