Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Śledziki w sosie tatarskim z grzybkami i korniszonem
Śledziki w sosie tatarskim z grzybkami i korniszonem

Śledziki w sosie tatarskim z grzybkami i korniszonem

Filety śledziowe w sosie tatarskim to jedne z lepszych wariacji śledzików. Majonezowo – jogurtowy sos, z marynowanymi grzybkami i ogórkami konserwowymi + delikatne, wcześniej moczone w mleku kawałeczki śledzi. Pyszny pomysł na przygotowanie śledzi w sosie.

Filety śledziowe po tatarsku z marynowanymi grzybkami i korniszonami

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

30

min.
Namaczanie

30

min.
Kalorie

130

kcal

Filety śledziowe w sosie tatarskim z ogórkiem konserwowym i marynowanymi grzybkami. Śledziki na kanapkę lub przekąskę.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe à la matjas

  • 200 ml mleka

  • 1 niewielka cebulka

  • 2 ogórki konserwowe

  • 10 sztuk marynowanych grzybków lub pieczarek

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 g gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 1/2 cytryny

  • mielony pieprz (i opcjonalnie sól)


Sposób przygotowania:

  • Śledzie przełóż do naczynia, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia na 30 minut. Marynata mleczna złagodzi smak śledzi i wyciągnie nadmiar soli. Po tym mleko wylej a śledzie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Filety śledziowe pokrój w 2 centymetrowe odcinki. Ogórki konserwowe i marynowane grzybki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i poszatkuj drobno, umieść na siteczku i sparz przelewając ją wrzącą wodą.
  • W osobnym naczyniu przygotuj sos poprzez wymieszanie: majonezu, gęstego jogurtu, soku z połowy cytryny, cukru pudru.
  • Wszystkie przygotowane składniki oprósz pieprzem i wymieszaj z sosem. Przełóż do zamykanego naczynia i odstaw do lodówki na całą noc do przegryzienia smaków. Dopiero rano spróbuj śledzików i opcjonalnie dodaj sól.

Uwagi:

  • Jeśli używasz śledzi z beczki, mocz je przez 60 minut. Możesz moczyć standardowo w wodzie lub w mleku, jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*