Likier

Likier to wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym i zawartości alkoholu 23%–45%. Stanowią mieszankę destylatu i dodatków, decydujących o aromacie, które łączone są poprzez macerację – zalanie składników smakowych alkoholem.

Zapoczątkowanie tego typu wyrobów alkoholowych ma swoje korzenie we Włoszech, gdzie około XVI wieku odkryto ich recepturę. Początkowo były traktowane jako lekarstwo, dlatego dodawano do nich wyciągi z miodu oraz przeróżnego rodzaju ziół. Przez swoją delikatność oraz wyszukany smak znajdują popularność szczególnie wśród kobiet. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim, mocnym smakiem. Likiery są podstawą lub dodatkiem do wielu słynnych koktajli oraz deserów.

Dzieli się na gatunki w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji lub rodzaju surowców podstawowych, co jest najbardziej racjonalne. Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.

Zobacz koniecznie: