Przepis | Strona główna | Alkohole | Limoncello włoski likier cytrynowy
Limoncello włoski likier cytrynowy

Limoncello włoski likier cytrynowy

Likier Limoncello to smak wakacji w słonecznych Włoszech. Często serwowany w tamtejszych restauracjach, jako okaz życzliwości i gościnności właścicieli. Kwaśny i orzeźwiający, serwowany na zimno.

To jeden z prostszych w przygotowaniu likierów, nie wymagający kilkutygodniowego oczekiwania na efekty. Likier leżakuje 2 doby, po czym jest gotowy do degustacji i częstowania. Świetnie sprawdzi się na samodzielnie przygotowany prezent na różne okazje, nawet jako prezent dla gości weselnych. Wystarczy rozlać go do niewielkich szczelnie zamykanych buteleczek, przylepić etykietę i przewiązać wstążką. Niepowtarzalny prezent.

Likier cytrynowy Limoncello według włoskiego przepisu

Likier cytrynowy Limoncello według włoskiego przepisu

4 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LikierKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

litr
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Prawdziwy włoski likier cytrynowy Limoncello. Niezwykle orzeźwiający likier z sokiem cytrynowym i syropem cukrowym. Likier cytrynowy na lato.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 sztuk 6 cytryn BIO z cienką skórką

  • 300 ml 300 spirytusu 95 %

  • 300 g 300 cukru

  • 500 ml 500 wody


Sposób przygotowania:

  • Cytryny sparzyć wrzątkiem i rozmasować na blacie. Otrzeć z nich żółtą warstwę skórki, nie naruszając białej gorzkiej warstwy pod nią. Najlepiej użyć do tego celu drobnego tarła. Następnie z cytrusów wycisnąć sok.
  • Sok cytrynowy oraz skórkę zalać spirytusem i odstawić w zacienione miejsce na 48 godzin. W tym czasie cytrynowe skórki powinny zblednąć lub całkowicie się odbarwić.
  • Przygotować syrop cukrowy: w garnuszku umieścić wodę z cukrem i gotować przez 15 minut. Kryształki cukru powinny całkowicie się rozpuścić, a płyn zagęścić do konsystencji syropu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Alkohol cytrusowy przecedzić przez gęste sito, by pozbyć się farfocli i pozostałości skórek. Płyn wymieszać z syropem cukrowym. Rozlać do mniejszych buteleczek.

Uwagi:

  • Gotowe Limoncello najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych buteleczkach, w chłodnym i zacienionym miejscu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*